Lumea juridică e fără îndoială foarte serios afectată în planul moralității

16 iun. 2016
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 626
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Considerați că experiența dumneavoastră în funcția de consilier prezidențial a mers mână în mână cu cea de cadru didactic? Sau dacă una a influențat-o pe cealaltă?

Simina Tănăsescu: Activitatea pe care o desfășor la președinție, legată de reforma constituțională și instituțională a Statului Român, vreau să cred că experiența didactică anterioară a jucat un rol cel puțin în ideea selectării pentru această funcție – onorantă, de altfel –, cu siguranță, însă, studenții mei profită în fiecare zi de orice formă de activitate practică pe care aș putea-o desfășura, fie și numai prin prisma faptului că interacțiunea cu ei e una permanentă, vie, din ambele părți – și mă bucur de fiecare dată de acest lucru și le mulțumesc în continuare pentru faptul că sunt deschiși la dialog.

Cred că le profită orice mărturie legată de activitățile practice pe care le-aș putea eu desfășura, dar de care aș putea avea cunoștință prin intermediul altor forme de activitate și am speranța – că nu pot avea altceva – că vor fi în măsură să-i valorifice acest lucru în activitatea lor profesională ulterioară.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Universul Juridic: D-na profesor, o problemă actuală, se pare, în zilele noastre, este o problemă arzătoare, a plagiatelor. În ce fel este afectată lumea juridică de această practică?

Simina Tănăsescu: Lumea juridică, la fel ca toate lumile profesionale, e fără îndoială foarte serios afectată în planul moralității; în ceea ce privește plagiatele în zona tezelor de doctorat, dar și plagiatele în genere, plagiatul nefiind limitat la sfera doctoratului. Zona juridică probabil că e mai sensibil afectată tocmai pentru că multe din problemele care sunt ridicate în mass-media și nu numai țin și de analiza efectelor juridice pe care le-ar putea produce plagiatele, și de multe ori nu doar plagiatul în sine, cât eventuala descoperire a unui plagiat, posibilitatea sancțiunilor juridice, transformarea tocmai a unor aspecte care țin de conduita morală în consecințe de ordin juridic.

Chiar la dezbaterea pe care am încheiat-o puțin mai devreme colega mea, Dana Tofan, făcea vorbire despre efectele juridice pe care le-ar putea produce o eventuală anulare a unui titlu de doctorat, o eventuală revenire la situația anterioară acordării titlului de doctor. Cu certitudine, acestea sunt chestiuni avute în vedere de legiuitor – știu că este acum în curs de realizare un act normativ legat tocmai de reglementarea efectelor pe care le-ar produce un eventual plagiat.

Dar, dincolo de asta, cred că ce ar trebui poate să reținem cu toții din dezbaterea aceasta publică mai largă, este necesitatea unei instanțe morale interne a fiecăruia. Și o modalitate de relaționare atât la surse, la bibliografie, la ceilalți, dar și la sine, bazată poate pe mai multă bună-credință și mai multă activitate proprie, pe mai multă introspecție și poate un mod de interacțiune umană mai puțin fundamentată pe rea-credință.

Universul Juridic: Legat de tema pe care ați susținut-o dumneavoastră în cadrul conferinței, ne puteți spune în ce măsură Dreptul Uniunii Europene poate fi aplicat fără impedimente în fața instanțelor românești?

Simina Tănăsescu: Dreptul Uniunii Europene se aplică – și am avut plăcerea, făcând cercetarea preliminară pentru această intervenție să constată că instanțele române îl utilizează relativ frecvent. Prezentarea pe care am susținut-o astăzi ținea de un aspect mic, dar important, desigur, legat de calea extraordinară a revizuirii în materia contenciosului administrativ, pentru că acolo e singura zonă în care legiuitorul a prevăzut o posibilitate de valorificare a unor drepturi subiective pe care Dreptul Uniunii Europene le conferă cetățenilor, de valorificare, însă, în plan procesual, în plan național. E o tematică interesantă, mai ales din perspectiva Dreptului European – conferința desfășurată în aceste 2 zile la Cluj a vizat tocmai procedurile administrative prin care Uniunea Europeană ar putea să valorifice mai bine drepturile subiective pe care Dreptul Uniunii le conferă cetățenilor europeni. Iar problema pe care mi-am pus-o eu e în ce măsură drepturile acestea subiective – protejate la nivel european, sperăm, prin acest cod de proceduri administrative – ar putea să fie valorificate și la nivelul statelor membre, ba chiar, poate, în primul rând la nivelul statelor membre și abia în subsidiar la nivelul Uniunii Europene.

Răspunsul meu la această întrebare a fost unul la fel de ambiguu pe cât de ambiguă este și jurisprudența Curții Europene în materie, căci aceasta, în ultima perioadă – de prin anii 2005-2006 încoace – a început să aibă o abordare de la caz la caz. Ceea ce, desigur, permite Curții să detalieze fiecare speță pe care o are de tratat în parte, dar, pe de altă parte, face dificilă identificarea unui fir roșu al Ariadnei, face dificilă identificarea unei reguli generale. Și din această perspectivă cred că e necesară codificarea procedurilor administrative la nivel național, dar o codificare a procedurilor administrative și la nivelul Uniunii Europene, ceea ce constituie obiectul dezbaterii, discuției pe care am avut-o în aceste două zile la Cluj.

Universul Juridic: Da, într-adevăr, au fost două zile la Cluj dedicate administrativului și chiar europenizarea acestuia. Spuneți-mi impresiile dumneavoastră legate de această manifestare. Cum vi s-au părut?

Simina Tănăsescu: Finalitatea principală a dezbaterii noastre a fost prezentarea proiectului de cod, de codificare a procedurilor administrative. Echipa internațională care a lucrat la acest cod și care încearcă promovarea sa în cadrul Parlamentului European, la nivelul Comisiei Europene, a făcut o foarte bună prezentare a metodologiei pe care au avut-o până acum – și înțeleg că au lucrat de cel puțin 6 ani la acest cod – precum și a obiectivelor pe care și le-au stabilit. Prezentarea făcută astăzi dimineață a fost una elocventă din acest punct de vedere.

Discuțiile pe care specialiștii români – și teoreticieni, și practicieni – le-au avut după aceea, legate de tematica codificării au fost unele – în opinie personală – extrem de fructuoase. Am putut constata o convergență de idei a practicienilor – în mod particular a judecătorilor de la secțiile de contencios administrativ de la nivelul întregii țări; au fost aici președinți ai unor secții de contencios de la Curtea de Apel din Cluj dar și de la alte curți – care, surprinzător sau nu, aveau poziții extrem de asemănătoare. Au fost, ca de obicei în doctrină – și poate că ăsta e lucrul fascinant și frumos al doctrinei – au fost opinii doctrinare nu neapărat contrare, dar diferite. Însă cred că punctul comun pe care l-au avut toate luările de cuvânt – cel puțin în conferința plenară de dimineață și în cele două paneluri separate la care am participat eu în această după-amiază – a fost cea a necesității stringente a unui cod de procedură, ba chiar a unei priorități ce ar trebui să fie acordată codului de procedură față de codul administrativ. Și poate că asta e o idee care ar merita să fie repercutată și către autoritățile decidente din România.

Universul Juridic: D-na profesor, vă mulțumim frumos și sperăm să ne revedem și la anul la Cluj. Poate cu această ocazie o să-l forțăm un pic pe dl profesor Dacian Dragoș să reitereze momentul de astăzi. Practic m-a surprins faptul – plăcut – că a fost un eveniment extrem de important pe piața juridică din România.

Simina Tănăsescu: Eu vă mulțumesc frumos; și dumneavoastră, și organizatorilor.

Lumea juridică e fără îndoială foarte serios afectată în planul moralității was last modified: iunie 28th, 2016 by Simina Tănăsescu

Despre autor:

Simina Tănăsescu

Simina Tănăsescu

Este profesor de drept constituţional şi european la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice. Din 2008 este responsabil pedagogic pentru Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest şi preşedinte al Asociaţiei franco-române a juriştilor. Din data de 14 ianuarie 2015 este Consilier Prezidențial.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter