Magistrații cer ministrului justiției egalizarea drepturilor salariale ale judecătorilor şi procurorilor

24 Aug 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 981

Despre

  • O.U.G. nr. 20/2016
  • Egalizarea drepturilor salariale
  • Scrisoarea integrală

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministrul justiției, Raluca Prună, a fost solicitată în data de 23 august 2016 de asociațiile profesionale ale magistraților să aplice de îndată dispozițiile O.U.G. nr. 20/2016, „în vederea egalizării drepturilor salariale ale judecătorilor și procurorilor, în prezent discriminați prin acordarea unor salarii diferite, deși se află în condiții similare de muncă”.

Asociația Magistraților din România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România au solicitat, de asemenea, Guvernului ca până la sfârșitul anului să asigure logistica necesară pentru ca bugetul instanțelor să treacă de la Ministerul Justiției (MJ) la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), așa cum e prevăzut în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prevedere care însă nu s-a aplicat până acum.

Situația de față, însă, este rezultatul unor anomalii din sistemul judiciar care, în loc să fie corectate, au fost perpetuate și amplificate de Guvern, lucru ce a condus inclusiv la scăderea încrederii în justiție”, au afirmat magistrații în scrisoarea lor.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Constituția prevede că justiția se face prin ÎCCJ și instanțe, toate aceastea împreună compunând puterea judecătorească, putere distinctă în stat. Cu toate acestea, ÎCCJ este ordonator distinct de credite, în timp ce bugetele restului instanțelor țin de MJ, care este parte a puterii executive.

„Această situație total anormală a determinat statul român ca, la negocierile privind închiderea capitolului 24 de negociere cu UE, să își asume obligația ca managementul fondurilor justiției să nu mai fie în mâna MJ, ci să treacă la ÎCCJ”, au spus magistrații.

Atât atitudinea Guvernului față de justiție cât și acest mod de construcție bugetară trebuie urgent revizuit și corectat. Nu se justifică în nici un mod menținerea unui număr atât de mare de ordonatori principali de credite în sistemul de justiție, fiind necesară o reconstrucție a acestuia, pornind de la principiile constituționale ce reglementează justiția”, și-au concluzionat magistrații scrisoarea către ministrul justiției, Raluca Prună.

Scrisoarea integrală a magistraților poate fi consultată aici.

Sursa informației

Magistrații cer ministrului justiției egalizarea drepturilor salariale ale judecătorilor și procurorilor was last modified: august 23rd, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter