Magistrații europeni solicitarea eliberarea miilor de judecători și procurori arestați arbitrar de guvernul turc

20 iul. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 519

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

După ce guvernul turc a eliminat și arestat mii de judecători și procurori, MEDEL (Magistrați europeni pentru democrație și libertate) a solicitat pe data de 18 iulie, 2016, tuturor instituțiilor europene “să condamne în cei mai duri termeni cu putință atacul brutal al autorităților turce îndreptat împotriva sistemului judiciar”, arată Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

Magistrații europeni au cerut, de asemenea, “eliberarea de îndată a miilor de judecători și procurori care au fost demiși în mod arbitrar și arestați cu încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept”.

Peste 2.700 de judecători și procurori au fost destituiți de guvernul turc, cu intenția declarată de a epura sistemul judiciar din țară.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Eliminarea în doar câteva ore a unui sfert din judecătorii și procurorii din Turcia, urmată de arestarea multora dintre ei, sunt acțiuni specifice unui regim totalitar, nu a unei democrații“, au spus magistrații europeni.

Această acțiune împotriva judecătorilor și procurorilor vine după ce guvernul turc a desființat presa liberă și societatea civilă din țară.

În ultimii ani MEDEL a ridicat, în rapoartele sale, nenumărate îngrijorări cu privire la declinul democrației în Turcia.

Toate aceste avertizări, trimise instituțiilor europene, au fost ignorate, ceea ce a condus la crearea mediului propice pentru adoptarea unor măsuri arbitrare împotriva membrilor sistemului judiciar și pentru abolirea independenței sistemului judiciar”, s-a spus în scrisoare.

După eșecul loviturii de stat, toți liderii europeni și-au exprimat suportul pentru guvernul turc ales în mod democratic. „Chiar și guvernele democratice, însă, trebuie să respecte statul de drept și drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean”, au spus magistrații.

Instituțiile europene nu mai pot rămâne tăcute în fața violării flagrante ale regulilor democrației în Turcia și trebuie să ia atitudine atunci când sistemul judiciar, garantul statului de drept, este atacat într-un mod atât de brutal și arbitrar”, au adăugat aceștia.

Magistrații europeni au spus că „situația specială din Turcia nu justifică în niciun mod acțiunea de epurare a sistemului judiciar și arestarea a mii de magistrați”.

„Securitatea nu poate fi clădită nici pe încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ori pe suprimarea independenței sistemului judiciar, nici pe tăcerea instituțiilor democratice internaționale care asistă pasive la astfel de devieri de la democrație”, s-a spus în scrisoare.

MEDEL și-a exprimat „deplină solidaritate cu judecătorii și procurorii din Turcia care apară valorile democrației, statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că magistrații reținuți sunt eliberați și se întorc în siguranță la familiile lor”.

Îi chemăm pe fiecare judecător și procuror să solicite guvernului sau să condamnate lovitura de stat îndreptată de fapt împotriva sistemului judiciar și a democrației din Turcia”, a spus Gualtiero Michelini, președintele MEDEL.

MEDEL – (Magistrats européens pour la démocrație et les libertés) – este o organizație a judecătorilor și procurorilor europeni, având ca și scop principal apărarea independenței justiției, a democrației și drepturilor omului. Organizația are 22 de asociații naționale din 15 țări europene, inclusiv Turcia.

Scrisoarea integrală poate fi consultată aici.

Sursa informației

Magistrații europeni solicitarea eliberarea miilor de judecători și procurori arestați arbitrar de guvernul turc was last modified: iulie 25th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter