Ministerul Finanțelor Publice. Proiect în dezbatere publică: completarea unor reglementări contabile

30 ian. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 252

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.mfinante.ro), Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, în data de 29 ianuarie 2018, Proiectul de Ordin privind completarea unor reglementări contabile.

De asemenea, a fost atașat respectivului proiect și Referatul de aprobare.

Potrivit precizărilor din Referatul de aprobare, art. 4 alin. (1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Finanțelor Publice emite reglementările contabile aplicabile operatorilor economici și persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Astfel, se menționează faptul că aceste entități aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 1802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2844/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin OMFP nr. 3103/2017 .

În acest context, înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare se efectuează potrivit reglementărilor contabile aplicabile și cu respectarea legislației în vigoare.

Conform respectivului referat, acest proiect va reglementa aspecte ce țin de planul de conturi aplicabil operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial, care constituie parte componentă a reglementărilor contabile aplicabile acestora.

Astfel, Titlul V („Contribuții sociale obligatorii”) din Codul fiscal, așa cum a fost modificat și completat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, prevede obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale, a contribuției de asigurări sociale de sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă, datorate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

De asemenea, se mai arată și faptul că, în aceste condiții se propune introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile a unor conturi distincte în care să se evidențieze contribuțiile respective datorate, potrivit Codului fiscal, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018 – contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă [conturile 4315 „Contribuția de asigurări sociale (P)”, 4316 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate (P)”, 436 „Contribuția asiguratorie pentru muncă (P)” și 646 „Cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru muncă”].

Sursa informației

 

Ministerul Finanțelor Publice. Proiect în dezbatere publică: completarea unor reglementări contabile was last modified: ianuarie 30th, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter