Ministerul Justiției. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor

4 ian. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 226

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat din data de 4 ianuarie 2018, Ministerul Justiției a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (http://www.just.ro/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-2932004-privind-statutul-functionarilor-publici-cu-statut-special-din-administratia-nationala-a-penitenciarelor-2/).

Vezi și Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (proiect)

Astfel, forma actuală a actului normativ s-a concretizat în urma mai multor întâlniri între reprezentanții Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor și organizațiilor sindicale din sistemul administrației penitenciare.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Totodată, modificările au fost propuse în contextul punerii în aplicare a deciziei-pilot pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul României privind condițiile din penitenciare și au în vedere, printre altele:

– schimbarea denumirii de „funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare” cu cea de „polițist de penitenciare” – denumire de natură să ofere funcționarilor de penitenciare identitate ca ocupație și categorie profesională, similar celorlalte instituții din structura de apărare, ordine publică și securitate națională;
instituirea mandatelor pe perioadă limitată (4 ani) pentru funcțiile de conducere din sistemul administrației penitenciare pentru a asigura un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care dețin aceste funcții, încuraja pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcție, deschizând accesul și altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea acestor funcții, stimulând astfel competiția și asigurând o bază de selecție obiectivă;
reglementarea de o manieră clară a modalităților de ocupare a funcțiilor de execuție și de conducere vacante din sistemul administrației penitenciare;
– instituirea Ghidului carierei polițiștilor de penitenciare care va detalia condițiile privind evoluția în carieră a polițiștilor de penitenciare;
prevederi destinate a înlătura lacune de reglementare sau interpretări contradictorii ale legii în forma actuală.

În acest context, buna funcționare a sistemului administrației penitenciare reprezintă o prioritate a Ministerului Justiției, în scopul respectării drepturilor persoanelor private de libertate și asigurării unui climat de lucru eficient și eficace pentru personalul din penitenciare.

Sursa informației

Ministerul Justiției. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor was last modified: ianuarie 4th, 2018 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter