Ministerul Justiției. Transferul cetățenilor români deținuți în penitenciarele din alte state

17 oct. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 305

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului din data de 17 octombrie 2017, Ministerul de Justiție a anunțat, în cadrul întâlnirii cu delegația Danemarcei, unele măsuri cu privire la transferul cetățenilor români deținuți în penitenciarele din alte state.

Problematica transferului în România pentru cetățenii români condamnați în Danemarca fiind una recurentă pe agenda cooperării judiciare bilaterale dintre cele două state, amplificată în contextul unor recente decizii ale Curții Supreme din acest stat, prin care se refuză transferul respectivelor persoane din Danemarca în România, motivat de condițiile de detenție.

În vederea soluționării acestei probleme, în marja Consiliului JAI (sesiunea justiție) de la Luxemburg, din data de 12 octombrie 2017, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au avut o nouă întrevedere bilaterală cu delegația Danemarcei, condusă de ministrul justiției, domnul Soren Pape POULSEN.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

În cadrul acestei întrevederi, ministrul român al justiției a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel național, prin care se urmărește îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveș și alții împotriva României.

Totodată, abordarea autorităților române sub acest aspect este una pe două planuri: cel legislativ și, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spațiilor de detenție.

În ceea ce privește planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră așa numitul „recurs compensatoriu” (instituit prin Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va produce efecte începând cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacităților de detenție din penitenciare.

Tot în domeniul execuțional penal, este avută în vedere și executarea pedepsei sau a unei fracții din pedeapsă sub supraveghere cu brățară electronică – un proiect de lege cu acest obiect fiind, în prezent, în lucru la Ministerul Justiției. De asemenea, un proiect de lege privind grațierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului.

Cât privește planul infrastructurii, ministrul român al justiției s-a referit, exemplificativ, atât la aprobarea de construire a două penitenciare noi, cât și la extinderea capacitatății de cazare cu pavilioane noi și renovarea spațiilor de detenție existente.

Astfel, în baza acestor recente dezvoltări la nivel național, problema transferului cetățenilor români condamnați din Danemarca în România își poate găsi o soluționare rapidă, cu respectarea cerințelor legale și a standardelor europene în materia condițiilor de detenție, iar în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităților daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil.

Ministrul danez a apreciat eforturile autorităților române, în special ale ministrului justiției, în soluționarea acestui dosar și a problematicii condițiilor din penitenciarele române. La nivel de experți, au fost stabilite contacte pentru inițierea corespondenței necesare între cele două ministere.

Luând act de faptul că o problematică similară este ridicată și pe agenda cooperării judiciare române în relația cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justiției va proceda în același mod și în celelalte cazuri.

Sursa informației

Ministerul Justiției. Transferul cetățenilor români deținuți în penitenciarele din alte state was last modified: octombrie 17th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter