Recomandări
-
Ședința Camerei Deputaților: aprobarea O.U.G. nr. 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social și alte acte normative
-
Decizii ale Curții Constituționale pronunțate în luna aprilie
-
Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere – modificări (Legea nr. 129/2015)
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Potrivit comunicatului din data de 26 octombrie 2016, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziilor pronunțate de Secția penală a Î.C.C.J. și de completele de 5 judecători, ca instanțe de apel.
Guvernul a modificat și a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competența de a soluționa acest recurs.
Această măsură vine după ce Curtea Constituțională a recunoscut acest drept prin Decizia nr. 540 din 12 iulie 2016.
Prevederile art. 434 alin. (1) C.P.P., declarate neconstituționale prin Decizia nr. 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate în absența unei intervenții legislative exprese.
După publicarea în Monitorul Oficial nr. 841/2016 a Deciziei nr. 540/2016, calea de atac extraordinară a recursului în casație nu mai putea fi exercitată efectiv, ca urmare a suspendării de drept și, ulterior, a încetării efectelor juridice ale art. 434 alin. (1) C.P.P., și, pe cale de consecință, a inexistenței unei reglementări privind hotărârile judecătorești care pot fi atacate cu recurs în casație. În plus, prin raportare la Decizia nr. 540/2016, în absența unei intervenții legislative exprese, nu existau reglementări privind completul căruia îi revine competența de a judeca un recurs în casație împotriva unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanță de apel, și nici în ceea ce privește compunerea respectivului complet.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).