ABONAMENT-UNIVERSUL-JURIDIC

Partea I și a II-a a Monitorului Oficial vor putea fi accesate permanent în format electronic

28 sept. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2049

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 28 septembrie 2016: Partea I și II a Monitorului Oficial vor putea fi accesate permanent în format electronic

Propunerea legislativă care prevede accesul gratuit la varianta electronică a actelor publicate în Monitorul Oficial al României, a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din data de 27 septembrie 2016.

Astfel, formatul tipărit este pus la dispoziția tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I și Partea a II – a, în mod gratuit, permanent, în varianta pentru citire, potrivit propunerii legislative adoptate ieri de Camera Deputaților modifică Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României (M. Of. nr. 206/2013, rep., cu modif. și compl. ult.).

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Părțile III – VII pot fi accesate gratuit pe internet și sunt disponibile, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.

Inițiatorul legii, domnul deputat Florin Gheorghe, a declarat: „Recunosc faptul că adoptarea acestui proiect îmi oferă o mare satisfacție, mai ales dacă iau în calcul faptul că mare parte a românilor așteptau un astfel de act normativ, iar opoziția unora interesați de un acces limitat pentru cetățeni nu a fost deloc mică. În fapt, inițiativa mea nu reprezintă decât intrarea noastră în normalitate, pentru că România era printre puținele state europene care percepea taxe și îi obliga pe cetățeni să plătească abonamente costisitoare ca să poată consulta baza legislativă în format electronic.

Aproape zilnic apar în Monitorul oficial o grămadă de ordonanțe de urgență, legi, hotărâri de guvern, decizii ale Curții Constituționale, ordine ale miniștrilor, iar oamenii simpli, antreprenorii și chiar instituțiile publice trebuie să le cunoască de îndată conținutul, pentru a le putea respecta. Dacă nu o fac, imediat autoritățile vin și aplică nemilos sancțiuni, pentru că necunoașterea legii nu poate fi invocată în apărarea individului. Așadar, mai ales că astăzi accesul la un computer și la internet este mult mai facil față de acum zece ani, iar internetul face parte din viața noastră cotidiană, oricine va dori să acceseze varianta electronică a bazei legislative, va putea să o facă direct de pe pagina Monitorului.

M-am bucurat și pentru faptul că cei mai mulți dintre colegii mei parlamentari au înțeles că românii plătesc deja destule taxe și impozite pe baza cărora funcționează și Monitorul oficial, și că, a le mai lua încă o dată bani pentru a accesa baza legislativă, era, deja, mult prea mult. Aceasta, cu atât mai mult cu cât varianta tipărită rămâne, în continuare, contra cost, pentru că ea implică, evident, costuri suplimentare. Este un pas mic, dar important, pe care țara noastră îl face pe drumul către normalitate și mă bucur că eu, personal, am contribuit la acest lucru”.


14 aprilie 2016: Monitorul Oficial ar putea deveni disponibil permanent în varianta electronică (Propunere legislativă)

Senatul României a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea art. 18 și a art. 19 din Legea nr. 202 din 9 noiembrie 1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României (M. Of. nr. 206 din 11 aprilie 2013, rep., cu modif. ult.) prin care varianta electronică pentru citire a Monitorului Oficial să poată fi accesată gratuit pe internet și să fie disponibilă permanent.

Actuala reglementare

Potrivit reglementării actuale, Monitorul Oficial are obligația de a permite accesul gratuit pe internet la conținutul actelor publicate, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte, doar sumarele monitoarelor fiind accesibile în mod permanent.

Expunerea de motive

În Expunerea de motive a inițiatorilor se propune „modificarea art. 18, respectiv art. 19, prin care tot conținutul actelor publicate de către Monitorul Oficial să fie accesibil permanent și gratuit în varianta de citire on-line, pe pagina de Internet. În ceea ce privește punerea la dispoziție a actelor în format tipărit, menținem furnizarea acestora contra cost, știindu-se că tipărirea acestora implică costuri reale prilejuite de tipărire, livrare etc. Nu există un impact bugetar al acestei măsuri, având în vedere faptul că, în prezent, Monitorul Oficial pune la dispoziție gratuită, în termenul de 10 zile, conținutul în format electronic al documentelor publicate”.

Punctul de vedere al Guvernului

În Punctul de vedere al Guvernului se menționează că „aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea avea impact negativ asupra veniturilor Regiei Autonome «Monitorul Oficial» și ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor acesteia, în condițiile în care piața produselor tipărite a scăzut permanent”. De asemenea, „afirmația din Expunerea de motive potrivit căreia «nu există impact bugetar» este eronată, în măsura în care regia își desfășoară întreaga activitate numai din fonduri proprii, iar forma tipărită (abonamentele pe format hârtie) are un impact economic redus, deoarece interesul s-a diminuat constant ca urmare a evoluției tehnologice (informația electronică).”

Guvernul nu susține adoptarea acestei propuneri legislative.

Doar partea I

O altă Propunere legislativă, adoptată în ședința de marți, se referă, de asemenea, la gratuitatea permanentă a ediției electronice a Monitorului, însă este vizată doar partea I (cea în care apar toate actele normative), părțile II-VII urmând să fie în continuare disponibile gratuit timp de doar zece zile de la publicare.

Nici această propunere nu este susținută de Guvern.

Sursa informației este Senatul României (www.senat.ro).

Partea I și a II-a a Monitorului Oficial vor putea fi accesate permanent în format electronic was last modified: septembrie 28th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter