Neconstituționalitate: Art. 459 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală

1 iul. 2015
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1767

Despre

  • 30 iunie 2015
  • Excepție de neconstituționalitate
  • Art. 459 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 30 iunie 2015: neconstituționalitateCod procedură penalăArt. 459 alin. (2)admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire examinată de către instanță „fără citarea părților”


Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale, în data de 30 iunie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

 

Art. 459 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală

„Admisibilitatea în principiu se examinează de către instanță, în camera de consiliu, fără citarea părților”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 30 iunie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 30 iunie 2015, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală și a constatat că soluția legislativă potrivit căreia admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se examinează de către instanță „fără citarea părților” este neconstituțională.

 

Alte precizări cu privire la D.C.C. pronunțată în ședința din 30 iunie 2015

Pentru a pronunța această soluție, Curtea a reținut că excluderea părților din această primă fază a soluționării căii de atac extraordinare a revizuirii și soluționarea admisibilității în principiu a cererii de revizuire doar cu participarea procurorului determină ruperea echilibrului procesual și încălcarea principiului egalității armelor, componentă a dreptului la un proces echitabil, prevăzut de art. 21 alin. (3) din Constituție, care presupune ca fiecare parte să dispună de posibilitatea rezonabilă de a-și prezenta cauza în condiții care să nu o plaseze într-o situație dezavantajoasă față de adversarul său. Prin urmare, atâta vreme cât admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se soluționează cu participarea procurorului, din perspectiva contradictorialității, ca element definitoriu al egalității de arme și, implicit, al dreptului la un proces echitabil, norma legală trebuie să permită citarea părților în scopul asigurării posibilității acestora de a participa la această etapă procesuală.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 459 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală was last modified: iulie 1st, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter