Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii. Imposibilitatea concedierii salariatului pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical

26 nov. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1030

Despre

• Ședința din 24 noiembrie 2015
  • Excepţia de neconstituționalitate admisă
  • Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii

Recomandări

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015Codul munciiArt. 60 alin. (1) lit. g)Dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii

„(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:

(…)

g) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale.

Alte precizări cu privire la respectiva decizie

Curtea a reținut că scopul reglementării, acela de a proteja activitatea sindicală prin instituirea unei măsuri de protecție a mandatului exercitat de reprezentanții aleși în organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni în coliziune cu interesele angajatorului, care, respectând dispozițiile criticate, este pus în situația de a suporta o sarcină excesivă, de natură a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art. 44 din Constituție. Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată [asigurată, de altfel, de prevederile art. 220 alin. (2) din Codul muncii], iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art. 61 și art. 65 din Codul muncii.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii. Imposibilitatea concedierii salariatului pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical was last modified: noiembrie 25th, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter