Noi reglementări privind coordonarea, controlul și supravegherea executării pedepselor și a măsurilor neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

25 aug. 2016
1 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 5 (1 votes, average: 1,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 400

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), acesta a aprobat, în ședința de guvern din 24 august 2016, Regulamentul de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Legea nr. 253/2013 face parte, alături de alte acte normative, dintr-un pachet legislativ care a pregătit intrarea în vigoare a noii legislații penale și procesual-penale, dezvoltând la nivel tehnic aspecte de noutate pentru sistemul de drept românesc, respectiv măsurile neprivative de libertate. În conținutul acestei legi organice au fost cuprinse distinct câteva instituții față de care legiuitorul a considerat necesară elaborarea de norme de aplicare, detaliate printr-un regulament.

De asemenea, având în vedere faptul că măsurile și obligațiile care pot fi dispuse în executarea sancțiunilor neprivative sunt multiple, actul normativ își propune, în primul rând, o sistematizare din punct de vedere instituțional, a persoanelor fizice și juridice chemate să asigure punerea în executare a sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate, alături de principalii actori ai implementării acestor măsuri: judecătorul delegat cu executarea, procurorul și consilierul de probațiune. Hotărârea de guvern detaliază, de asemenea, modul în care serviciile de probațiune asigură coordonarea, supravegherea și controlul executării pedepselor și măsurilor neprivative de libertate.

Mai reiese din comunicat și faptul că actul normativ aprobat detaliază, totodată, procedura de informare a persoanei aflate în executarea pedepselor, măsurilor educative sau a altor măsuri neprivative de libertate, care nu vorbește sau nu înțelege limba română ori nu se poate exprima, cu privire la conținutul pedepsei sau măsurii dispuse. Astfel, actul normativ prevede ca principalele acțiuni efectuate în procedura de executare să fie comunicate într-o limbă, respectiv, într-un limbaj pe care persoana aflată în executarea pedepsei îl înțelege, prin intermediul unui traducător, interpret autorizat sau prin intermediul unui interpret de limbaj mimico-gestual.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

De asemenea, noul regulament aprobat reglementează inclusiv modalitatea de aplicare a prevederilor legale privind posibilitatea acoperirii, de la bugetul de stat, a unor cheltuieli necesare executării pedepselor sau măsurilor neprivative.

În ceea ce privește sancțiunea renunțării la urmărirea penală, sunt reglementate detalii în legătură cu prestarea muncii neremunerate în folosul comunității, modalitatea de stabilire a activităților concrete ce trebuie executate în funcție de utilitatea acestora pentru comunitate, pregătirea școlară și profesională a persoanei, experiența în muncă a acesteia, starea de sănătate și alte date considerate utile pentru executare.

Un alt aspect reglementat vizează procedura prin care are loc abilitarea instituțiilor din comunitate în vederea implicării acestora în procesul de executare a pedepselor și măsurilor neprivative de libertate, prin colaborare la nivelul comunității locale cu autoritățile direct responsabile de asigurarea executării acestor pedepse sau măsuri.

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Noi reglementări privind coordonarea, controlul și supravegherea executării pedepselor și a măsurilor neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal was last modified: august 25th, 2016 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter