Noul Cod de procedură civilă recunoaște dreptul și capacitatea executorului de a se pronunța prin încheieri, drept care aparținea exclusiv judecătorului în materia executării silite

4 Mar 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1583
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Domnul Ionuț Octavian Sandu – vicepreședintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România – a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 2 martie 2016:

„Prin prisma celor două noi coduri (civil și de procedură civilă), sunt schimbări destul de mari în ceea ce privește executarea silită. Pe de o parte, în sensul că executarea silită a devenit mai stufoasă – din perspectiva înscrisurilor care au apărut în executarea silită –, iar pe de altă parte, noul Cod de procedură civilă recunoaște dreptul și capacitatea executorului de a se pronunța prin încheieri, drept care aparținea exclusiv judecătorului până la apariția noului Cod. Acum executorul se pronunță prin încheiere asupra unor aspecte, cum ar fi suspendarea executării silite, încetarea executării silite, stabilirea unor termene de vânzare. Dacă ne uităm acum la Codul de procedură civilă, în curând acesta va ajunge jumătate judecata, jumătate partea de executare silită. Asta și prin prisma faptului că în noul Cod civil au fost introduse o serie de noi înscrisuri cărora legea le-a recunoscut caracterul de titlu executoriu. A schimbat optica, în sensul că un contract de închiriere, dacă îndeplinește anumite condiții, el reprezintă titlu executoriu. Partea nu mai este nevoită să parcurgă o procedură litigioasă înainte pentru a obține un titlu executoriu pe care să îl pună în executare, ci legea recunoaște caracterul de titlu executoriu. Este adevărat, pârâtul putând totuși formula apărări pe calea contestației la executare silită, care, în această situație, se transformă într-o veritabilă judecată de fond.”

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

👍Vezi și: EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” – Executarea silită, provocări și perspective

Noul Cod de procedură civilă recunoaște dreptul și capacitatea executorului de a se pronunța prin încheieri, drept care aparținea exclusiv judecătorului în materia executării silite was last modified: martie 4th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter