Pedeapsă prevăzută de lege. Pedeapsă nejustificat de blândă prin raportare la limitele speciale de pedeapsă (Art. 187 NCP). Conţinutul acordului de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la cuantumul pedepsei (Art. 485 NCPP)

29 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 556
  • Cod de procedură penală: art. 480
  • Cod de procedură penală: art. 481
  • Cod de procedură penală: art. 482
  • Cod de procedură penală: art. 485
  • Cod penal: art. 187
  • Cod penal: art. 2
  • Cod penal: art. 74

Având în vedere limitele pedepselor pentru infracțiunile săvârșite, instanța constată că acordul de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat cu nerespectarea acestora, respectiv prin stabilirea pedepselor cu privire la care s-a ajuns la acord sub limitele minime speciale pentru fiecare dintre cele două infracțiuni.
Acest lucru nu poate fi acceptat, deoarece la stabilirea duratei unei pedepse, pe lângă criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., trebuie să fie avut în vedere și principiul legalității sancțiunilor de drept penal, statuat de art. 2 C. pen., care stabilește faptul că legea penală prevede pedepsele aplicabile ce se pot lua față de persoanele care au săvârșit infracțiuni, precum și faptul că nicio pedeapsă nu poate fi stabilită și aplicată în afara limitelor generale ale acesteia.
Totodată, art. 187 C. pen. definește „pedeapsa prevăzută de lege” ca fiind pedeapsa prevăzută în textul de lege care incriminează fapta săvârșită în formă consumată, fără luarea în considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei.
Niciunul dintre textele legale din Codul de procedură penală care reglementează procedura specială a acordului de recunoaștere a vinovăției nu prevede posibilitatea reducerii sau majorării limitelor de pedeapsă pentru infracțiunea cu privire la care s-a încheiat respectivul acord, urmând astfel ca individualizarea pedepsei să fie efectuată conform regulilor cuprinse în Codul penal și menționate anterior.

(Jud. Slobozia, S. pen., sent. pen. nr. 556 din 12 mai 2014)


 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Pedeapsă prevăzută de lege. Pedeapsă nejustificat de blândă prin raportare la limitele speciale de pedeapsă (Art. 187 NCP). Conținutul acordului de recunoaștere a vinovăției cu privire la cuantumul pedepsei (Art. 485 NCPP) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter