[UPDATE: Desfășurarea conferinței] PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

27 nov. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 324

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 27 noiembrie 2017: Desfășurarea conferinței de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

Potrivit unui comunicat, în cursul zilei de 15 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul AUGUSTIN LAZĂR, a arătat în cuvântul de deschidere că proiectul se adresează unui domeniu prioritar al Ministerului Public, și anume dezvoltarea responsabilității și profesionalismului procurorilor în activitatea desfășurată, pentru asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în concordanță cu legea fundamentală a României, cu dispozițiile Convenției (europene) pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene”.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Domnul Augustin Lazăr a făcut, de asemenea, câteva considerații referitoare la unul dintre drepturile fundamentale, respectiv prezumția de nevinovăție.

„Caracterul restrictiv impus conduitei persoanei supuse urmăririi penale nu ar trebui să lezeze în niciun fel instituția constituțională a prezumției de nevinovăție, aceasta fiind garantul libertății cetățeanului în raport cu legea și fundamentul unei urmăriri penale cu față umană, la standardele de protecție ale justiției mileniului al III-lea. Prezumția de nevinovăție este triumful istoric al libertății naturii umane asupra pericolului de a fi suprimată pe nedrept prin excese în aplicarea legii. Este dreptul capital al cetățeanului angajat în exercitarea răspunderii penale care, în fond, este răspunderea socială a unei persoane libere, conștientă de faptele imputate și posibilele consecințe ale acestora. În același timp, în ceea ce ne privește, respectarea întocmai a acestui drept fundamental – prezumția de nevinovăție –, demonstrează măsura competenței, demnității și măiestriei noastre profesionale”.

Domnul OVIDIU PREDESCU, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care în calitate de coordonator al proiectului a moderat conferința, a arătat care au fost premisele realizării acestui proiect, precum și obiectivele implementării acestuia: „Rapoartele întocmite în urma activităților de control efectuate de către Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au relevat și necesitatea aprofundării de către procurori a cadrului legal intern și internațional în materia drepturilor omului, inclusiv standardele jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, condamnarea României la Curtea de la Strasbourg a subliniat existența unor încălcări semnificative ale drepturilor omului care necesită corecții imediate. Proiectul își propune, așadar, ca procurorii de la toate unitățile de parchet să participe la stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în cadrul cărora să fie aduse în atenție aceste încălcări, să fie analizate cauzele care le-au generat și să se recurgă la identificarea de soluții menite a le corecta/estompa și, pe cât posibil, a le elimina”.

În cadrul conferinței au mai rostit alocuțiuni domnul RADU IOANID, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington D.C., domnul PETRUȚ CIOBANU, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, doamna CRISTINA ROTARU-RADU, director al Institutului Național al Magistraturii, domnul RADU PREDA, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, domnul RĂZVAN HORAȚIU RADU, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, doamna TAMARA MANEA, inspector judiciar la Inspecția Judiciară, doamna TEODORA ROSETI, director de programe al Asociației ACCEPT și doamna GEORGIANA GHEORGHE, APADOR – CH.

Sesiunile de formare profesională se vor desfășura în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 în șase orașe din țară.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta și:

– Discursul domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
– Discursul domnului Ovidiu Predescu, consilierul procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa informației


PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”

Potrivit unui comunicat din data de 13 noiembrie 2017, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

„La data de 15 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea loc Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul reprezintă concretizarea unuia dintre obiectivele strategice instituționale ale Ministerului Public, respectiv asigurarea respectării drepturilor omului, în concordanță cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.).

Plecând de la premisa că un act de urmărire penală efectuat cu respectarea legalității sub toate formele sale garantează succesul urmăririi penale și având în vedere unele condamnări ale României la Curtea de la Strasbourg, cauzate de încălcări ale drepturilor omului care necesită corecții imediate, proiectul va consta în organizarea unor stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în cadrul cărora vor fi aduse în atenție aceste încălcări și vor fi analizate cauzele care le-au generat. Scopul este acela de a identifica soluții prin care încălcările menționate să fie corectate și eliminate, prin stabilirea unor bune practici privind metode și mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în timpul urmăririi penale.

Consolidarea drepturilor procedurale ale victimelor și persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale va fi una dintre temele prioritare avute în vedere în cadrul proiectului, urmărindu-se cu precădere încălcările drepturilor la viață, la demnitate umană, la integritate al persoanei (fizică și psihică), la un proces echitabil, cu toate elementele sale (prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare etc.).

Proiectul se adresează procurorilor de la toate unitățile de parchet − parchete de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, precum și structurile specializate ale PÎCCJ, DNA și DIICOT − procurori care, îndeosebi, efectuează sau supraveghează urmărirea penală. Sesiunile de pregătire profesională urmează să aibă loc în București, Iași, Cluj, Alba Iulia, Craiova și Constanța, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018.

Corpul de formatori va fi constituit din procurori cu expertiză în domeniul protecției drepturilor omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cadre didactice universitare, formatori ai Institutului Național al Magistraturii, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai altor instituții care activează sau au relevanță în domeniul protecției drepturilor omului.

În cadrul Conferinței de lansare a proiectului vor susține alocuțiuni domnul AUGUSTIN LAZĂR, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul OVIDIU PREDESCU, consilier al procurorului general, domnul RADU IOANID, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, domnul PETRUȚ CIOBANU, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, doamna CRISTINA ROTARU-RADU, director al Institutului Național al Magistraturii, RADU PREDA, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, RĂZVAN HORAȚIU RADU, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, TAMARA MANEA, inspector judiciar la Inspecția Judiciară, GEORGIANA IORGULESCU, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, TEODORA ROSETI, director de programe al Asociației ACCEPT și GEORGIANA GHEORGHE, APADOR – CH”.

Sursa informației

[UPDATE: Desfășurarea conferinței] PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală” was last modified: noiembrie 27th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter