Poziția rectorilor celor mai mari universități din țară în raport cu modificările din domeniul cercetării 

8 Feb 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 279

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Având în vedere evoluțiile din ultima vreme legate de cercetare, precum și intențiile anunțate ale conducerii Ministerului Cercetării și Inovării, de reorganizare a consiliilor consultative ale ministerului, rectorul Universității din București, al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universității de Vest din Timișoara, al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au luat poziție printr-un comunicat din data de 4 februarie 2017.

Rectorii celor mai mari universități din țară solicită transparență și predictibilitate pentru cercetarea românească, afirmând următoarele:

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Ne arătăm profunda îngrijorare față de modul în care conducerea Ministerului Cercetării și Inovării intenționează să schimbe componența, atribuțiile și modalitatea de funcționare a consiliilor consultative, așa cum anunță în adresele trimise președinților acestora. Atragem atenția asupra faptului că toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunității științifice din țară și diaspora, derulate respectând principiile transparenței, meritocrației și al integrității. Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputație nu doar în țară. Mulți dintre aceștia reprezintă elite ale cercetării internaționale. Mai mult, rolul acestor consilii este esențial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare și comunitatea științifică se confruntă cu multiple probleme ce țin nu doar de finanțare, dar și de alinierea la practicile comunității internaționale”.

Astfel, cadrele didactice au atras atenția că „orice schimbare a componenței și a atribuțiilor acestor consilii, fără o consultare amplă a comunității, riscă să anuleze orice efort făcut în ultimul an, de recredibilizare și de consolidare a comunității științifice românești”.

Semnatarii au făcut apel la menținerea acestor principii esențiale în întreaga activitate a Ministerului Cercetării și Inovării și au solicitat alocarea unui buget relevant pentru activitatea de cercetare, care să ducă la respectarea angajamentelor naționale referitoare la finanțarea cercetării- 1% din PIB, buget public.

Pe de altă parte, ei consideră că „separarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice în două instituții distincte poate duce la crearea și amplificarea unor probleme în ceea ce privește activitatea de cercetare din universități. De aceea, solicităm celor doi miniștri, domnului Pavel Năstase, ministru al Educației, și domnului Șerban Valeca, ministru al Cercetării, să colaboreze strâns, astfel încât susținerea cercetării din universități să reprezinte o prioritate reală la nivelul ambelor instituții. La momentul actual, activitatea de cercetare la nivelul universităților este subfinanțată, în condițiile în care comunitățile academice reprezintă un adevărat potențial în inovare și dezvoltare”.

Nu în ultimul rând, rectorii universitari  și-au exprimat îngrijorarea față de informațiile care circulă tot mai frecvent, referitoare la reorganizarea sau desființarea UEFISCDI, considerând că „de-a lungul timpului, instituția a derulat într-o manieră transparentă și responsabilă programele de finanțare a cercetării” și solicitând, în consecință, celor doi miniștri să păstreze actuala formulă de gestionare a mecanismelor de finanțare, internă și externă, a cercetării românești.

Semnatarii acestei solicitări sunt: prof. dr. Mircea Dumitru- Rector al Universității din București, acad. Prof. Ioan Aurel Pop- Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. dr. Marilen Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara și prof. dr. Tudorel Toader – Rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Poziția rectorilor celor mai mari universități din țară în raport cu modificările din domeniul cercetării  was last modified: februarie 8th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter