Președintele Uniunii Judecătorilor a vrut să se facă avocat! Vezi de ce a renunțat și ce spune acum

5 Dec 2015
1 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 5 (1 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 853
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

”În momentul în care m-au întrebat la Institut de ce vreau să fiu judecător, le-am spus că vreau să devin avocat”, mărturisește pentru Clujust.ro președintele Uniunii Judecătorilor din România, judecător Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj, într-un interviu despre carieră pentru proiectul european „Link la primul job”. Aceasta spune că cel mai greu lucru ca tânăr judecător este să reușești să gestionezi puterea pe care o ai.

Judecătoarea Dana Gîrbovan, intens prezentă în mass-media cu luări de poziție în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, spune că dacă s-ar întoarce în timp, ar face aceeași alegere în ce privește cariera.

„Eram cred că prin clasa a 9-a când am citit o carte numită «Arta avocatului» și am rămas absolut impresionată de descrierea din sala de judecată, de modalitatea în care avocații își apărau clienții, de pledoariile acelea extraordinare din perioada interbelică și atunci m-am gândit: Asta vreau să fac! Vreau să devin avocat!

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

descriere girbovan

Eu eram elev la un liceu de matematică-fizică, nu aveam nicio legătură cu partea umană. Le-am spus părinților mei că vreau să dau la drept. Nu au avut nimic împotrivă, în ciuda faptului că nu aveam nici în familie, nici prieteni, pe nimeni care să aibă legătură cu domeniul acesta. Am ajuns la Facultatea de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, am terminat facultatea, iar la ora aceea era destul de greu să intri în avocatură în condițiile în care nu aveai niciun fel de legătură cu lumea aceasta. 

Tocmai de puțină vreme se înființase Institutul Național al Magistraturii, unde puteai să accezi fără să ai recomandarea nimănui, practic depindea doar de tine. Așa că în momentul în care m-au întrebat la Institut de ce vreau să fiu judecător, le-am spus că vreau să devin avocat. Puteai deveni, după cinci ani de profesie, avocat. Însă, intrând în sala e judecată și profesând ca judecător, mi-am dat seama că mi-am găsit defapt menirea acolo. 

Cel mai greu este la început de carieră, dincolo de munca extraordinară pe care o ai, e o competinție imensă să intri în magistratură, cel mai greu lucru ca tânăr judecător este să reușești să gestionezi puterea pe care o ai. Ajungi judecător fără experiență de viață. Eu am intrat în sală la 23 de ani. Ești singur cu dosarele și-ți dai seama că nu e vorba de spețe pe care le rezolvi teoretic, ci de sentințe care influențează viața oamenilor. Fie că vorbești de divorțuri, de încredințarea copiilor, de stabilirea proprietății, chiar de cauze penale, libertatea fiecăruia.

Răspunderea pe care o porți este una enormă și la fel și puterea pe care o ai. În semnătura ta stă soarta acelei persoane. Iar dacă nu reușești să o gestionezi corect, să ai tu suficientă forță interioară, ajunge să te copleșească ea. Riscul cel mai mare este cel al autosuficienței. Trebuie să fii mereu în căutare, să-ți pui întrebări, să încerci să-i înțelegi pe cei ce vin în fața ta, să citești nu doar drept, ci și psihologie, istorie și să-ți păstrezi umanitatea și empatia față de persoanele respective.”, a povestit magistratul.

Interviul complet îl puteți vedea mai jos

Președintele Uniunii Judecătorilor a vrut să se facă avocat! Vezi de ce a renunțat și ce spune acum was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter