Profesorul Bogdan Aurescu a devenit membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizaţiei Naţiunilor Unite

10 nov. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 745

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Facultatea de Drept a Universității din București salută alegerea prof. univ. dr. Bogdan Aurescu în calitate de membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite. Alegerea candidatului României, care a avut loc la data de 3 noiembrie 2016, la New York, de către Adunarea Generală ONU, s-a realizat cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre ale Organizației.

Comisia ONU de Drept Internațional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înființat în baza art. 13 aliniatul 1 din Carta ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internațional și a codificării sale. CDI este formată din 34 de experți independenți în domeniul dreptului internațional, ‎care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experiență recunoscută pe plan internațional în acest domeniu, atât în ce privește aspectele teoretice, cât și cele practice ale dreptului internațional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizațiilor internaționale.

CDI, creată în anul 1947, a început sa funcționeze în anul 1949 și a elaborat pana în prezent un număr impresionant de proiecte de tratate internaționale, adoptate ulterior sub egida ONU, respectiv proiecte de articole, linii directoare și de concluzii în domenii de importanță deosebită pentru comunitatea internațională. CDI are în prezent pe agenda sa subiecte de maxima relevanță pentru dezvoltarea și codificarea dreptului internațional, cum sunt identificarea dreptului internațional cutumiar, normele imperative jus cogens, protecția atmosferei în dreptul internațional, aplicarea provizorie a tratatelor internaționale, imunitatea oficialilor statului în fața jurisdicțiilor penale naționale străine, protecția mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanității, acordurile și practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

CDI funcționează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

Alegerea prof. dr. Bogdan Aurescu confirmă aprecierea statelor membre ONU față de Școala Română de Drept Internațional și față de prestigiul Facultății de Drept a Universității din București.

Bogdan Aurescu este profesor universitar la F‎acultatea de Drept a Universității din București. În prezent, predă disciplinele Drept internațional public, Organizații și relații internaționale, Sistemul jurisdicțiilor internaționale, Dreptul internațional al protecției minorităților. Este președintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenției ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii).

A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2003-2004) și Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție în cazul Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (2004-2009). Este redactor-șef al Revistei Române de Drept Internațional, membru al colegiului de redacție al revistei Curierul Judiciar și membru al consiliului științific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga și al Revistei de Drept Constituțional. Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internațional și autor a peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române și străine de drept internațional și relații internaționale.

Sursa informației

👍Vezi și: Decizia Curții de la Haga din 3 februarie 2009 – Implicații comerciale

Profesorul Bogdan Aurescu a devenit membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite was last modified: noiembrie 10th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter