Pronunțarea regulatorului de competență. Conexitate. Regimul juridic aplicabil contestațiilor formulate împotriva deciziilor emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (NCPC, Legea nr. 164/2014)

2 feb. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 472

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 2029/2017

NCPC: art. 135 alin. (4), art. 135; Legea nr. 164/2014: art. 7, art. 8; H.G. nr. 758/1998: art. 35 alin. (4) lit. b)

Înalta Curte, sesizată cu pronunțarea regulatorului de competență, judecând în conformitate cu dispozițiile art. 135 noul C. proc. civ. și analizând obiectul cauzei deduse judecății, precum și dispozițiile legale incidente în cauză, va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal, pentru considerentele ce se vor arăta în continuare.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

Din actele cauzei, rezultă că obiectul cererii cu care a fost învestită, de către reclamanți, instanța de contencios administrativ, îl reprezintă, în esență, anularea Deciziei nr. 1722 din 30 mai 2016, emisă de A.N.R.P. în temeiul dispozițiilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 164/2014 coroborat cu art. 35 alin. (4) lit. b) din H.G. nr. 758/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Regimul juridic aplicabil contestațiilor formulate împotriva deciziilor emise de A.N.R.P. în temeiul Legii nr. 164/2014 este reprezentat, astfel, de art. 8 din același act normativ, care prevede că „deciziile de validare/invalidare ale Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților pot fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secția de contencios administrativ a tribunalului în raza căruia domiciliază solicitantul”.

Aceste dispoziții cu caracter special, reținute și de către Tribunalul București, stabilesc clar și fără echivoc instanța competentă exclusiv, material și teritorial, să soluționeze contestațiile formulate de persoanele vătămate împotriva deciziilor emise în temeiul art. 7 din Legea nr. 164/2014, prin derogare de la normele de drept comun, inclusiv cele care reglementează competența teritorială facultativă în materia contenciosului administrativ.

Întrucât reclamantul din dosarul cu nr. x/3/2016 are domiciliul în raza teritorială a Tribunalului Constanța, ca efect al conexării, dosarul cu nr. x/3/2016 urmează a fi soluționat de aceeași instanță, în interesul bunei administrări a justiției, care reprezintă rațiunea esențială a conexității.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanța, secția contencios administrativ și fiscal.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pronunțarea regulatorului de competență. Conexitate. Regimul juridic aplicabil contestațiilor formulate împotriva deciziilor emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (NCPC, Legea nr. 164/2014) was last modified: ianuarie 29th, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter