Parchetul de pe lângă ÎCCJ și Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au încheiat un protocol de colaborare

12 oct. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 397

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a încheiat în data de 11 octombrie 2016 un protocol de cooperare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității privind punerea la dispoziție a informațiilor necesare pentru soluționarea unor cauze, documentul fiind semnat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, și de către președintele Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, domnul Dragoș Petrescu, a anunțat Ministerul Public.

În virtutea acestui protocol, Parchetul de pe lângă ÎCCJ va putea solicita Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității documente și informații provenind din arhiva fostei Securități cu privire la acțiunile represive sistematice, desfășurate prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului și a drepturilor civile de către organele de represiune în timpul regimului comunist, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu participarea directă a angajaților Securității și  Ministerului de Interne, acțiuni îndreptate împotriva cetățenilor români care au săvârșit fapte sau au exprimat opinii considerate ostile statului comunist.

De asemenea, Ministerul Public va avea acces la ordine, directive, norme de lucru interne sau alte documente similare prin care a fost reglementată activitatea Securității Statului și a unor instituții din compunerea Ministerului de Interne sau a aparatului represiv comunist, relevante pentru stabilirea competențelor și responsabilităților care revin participanților la evenimentele din decembrie 1989.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Protocolul de cooperare mai vizează și documentele cu privire la supravegherea informativă a populației, la finele anilor ’80, precum și relația cu Securitatea a persoanelor (civili sau gradați) care au participat în mod direct la desfășurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Necesitatea semnării acestui document este justificată de complexitatea deosebită a cauzelor care formează obiectul dosarelor penale privind încălcarea drepturilor omului în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 și cele privind faptele săvârșite în timpul Revoluției din decembrie 1989, cauze aflate în curs de soluționare și în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității.

În temeiul legii, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității deține și gestionează documente privind modul de organizare și funcționare a Securității și Ministerului de Interne, precum și alte informații relevante pentru finalizarea cercetărilor inițiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cele două cauze sus-menționate.

Parchetul de pe lângă ÎCCJ și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au încheiat un protocol de colaborare was last modified: octombrie 12th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter