Punct de vedere al Plenului CSM referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică, în domeniul justiţiei

27 apr. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 198

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului CSM din data de 26 aprilie 2017, CSM a publicat Punctul de vedere al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, în contextul promovării unui proiect de lege vizând salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice care cuprinde și reglementări privind domeniul justiției, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră utile și necesare următoarele precizări:

Independența financiară a magistraților este o garanție a independenței acestora, astfel că orice proiect de lege în domeniu trebuie să urmărească prioritar respectarea acestei garanții.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Consiliul reamintește că în Decizia nr. 20/2000 Curtea Constituțională a statuat că judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, norme pe care instanța de contencios constituțional le-a calificat ca neavând un caracter declarativ, ci de norme constituționale obligatorii pentru Parlament, care are îndatorirea de a legifera instituirea unor mecanisme corespunzătoare de asigurare a independenței judecătorilor, fără de care nu se poate concepe existența statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. (3) din Constituție.

De asemenea, Consiliul subliniază jurisprudența Curții Constituționale – Deciziile nr. 886/2006 și 8/2010 – prin care s-a reținut identitatea statutului constituțional al procurorilor și judecătorilor.

În aplicarea acestui principiu, legiuitorul a stabilit norme identice aplicabile funcțiilor de procuror și judecător în ceea ce privește admiterea în magistratură, formarea profesională, numirea în
funcție, accesul procurorilor în funcția de judecător și al judecătorilor în funcția de procuror, îndatoririle, incompatibilitățile și răspunderea juridică a judecătorilor și procurorilor.

În asemenea condiții, adoptarea unor norme legale care să prevadă o salarizare diferențiată a judecătorilor și procurorilor este de natură a aduce atingere statutului constituțional ai procurorilor și creează premisele încălcării principiului egalității în drepturi prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituție, prin tratamentul discriminator aplicat magistraților.

Punct de vedere al Plenului CSM referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică, în domeniul justiției was last modified: aprilie 27th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter