Raportul prealabil privind desfășurarea Proiectului de aplicare a Avizului CCJE nr. (2013) 16 în relațiile dintre judecătorii și avocații români

22 sept. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 756

Despre

  • Proiectul privind aplicarea Avizului nr. (2013) 16
  • Relațiile dintre judecători și avocați
  • Constituirea unui grup de lucru
  • Raport final de evaluare a desfășurării Proiectului

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În ședința din 5-6 septembrie 2015, Consiliul UNBR a dezbătut și a aprobat în unanimitate Raportul prealabil cu privire la desfășurarea, efectele și concluziile preliminare ale Proiectului privind aplicarea Avizului nr. (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni în relațiile dintre judecătorii și avocații români. Dezbaterea a avut loc în prezența ministrului Justiției – invitat la lucrările Consiliului UNBR.

Potrivit concluziilor Raportului preliminar, comunicarea directă între profesioniștii dreptului pe teme de interes comun, în cadrul conferințelor din prima etapă, a avut efecte vizibile, care constau în principal în detensionarea și îmbunătațirea a relațiilor interprofesionale, în majoritatea zonelor țării, de natură să conducă la creșterea încrederii publice în justiție și la eficientizarea actului de justiție, în beneficiul cetățeanului. S-a concluzionat că efectele pozitive ale Proiectului desfășurat constituie o premisă favorabilă pentru a-l continua și a-l extinde într-o formulă lărgită, cu implicarea în următoarea etapă și a procurorilor.

Cu privire la propunerea CSM de organizare a celei de a doua etape a Proiectului interprofesional judecători – avocați – procurori, există acordul majorității reprezentanților avocaților în organele de conducere a profesiei de avocat în legătură cu susținerea realizării unui Proiect de conlucrare între judecători, procurori și avocați, astfel cum acesta este cuprins în propunerea adresată către UNBR, CSM și Ministerului Public de către reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), judecător dr. Rodica Aida Popa, ca modalitate de punere în aplicare a recomandărilor și dezideratelor organismului european emitent al Avizului 2013(16).

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

UNBR susține acest demers, pe baza exprimării punctelor de vedere fundamentate ale fiecărei potențiale părți organizatoare, din perspectiva obiectivelor specifice ale fiecărei profesii.

De aceea, UNBR, în calitate de co-inițiator și co-organizator, a decis că este necesară întocmirea unui Raport final de evaluare a desfășurării Proiectului și al impactului produs asupra celor doua profesii juridice, mai ales asupra relațiilor interprofesionale. În urma acestui Raport, UNBR și INPPA vor face propunerile de organizare corespunzătoare specificului profesiei de avocat.

În acest scop, Consiliul UNBR a decis și constituirea unui grup de lucru, condus de către doamna avocat Monica Livescu, din care fac parte următorii avocați consilieri: Gabriel-Cornel Grigore, Rusu Sorin Dumitru, Cristina Gheorghe, Stanca Ioana Gidro, care are ca sarcină realizarea evaluării propunerii de continuare a Proiectului, primirea de propuneri de la barouri și ținerea legăturii cu CSM și, eventual, Ministerul Justiției cu privire la problematică, urmând a prezenta un raport la viitoare ședință a Consiliului UNBR.  Acest raport final va sta la baza evaluării oportunității Proiectului propus în august 2015 către dna judecător Rodica Aida Popa.

Grupul de lucru va realiza o evaluare detaliată a Proiectului privind aplicarea Avizului (2013) 16 al CCJE, centralizarea problemelor invocate în cadrul dezbaterilor ce au avut loc cu prilejul conferințelor derulate în perioada iunie 2014-martie 2015 și redactarea propunerilor făcute de participanți identificate în chestionarele sociologice și dezbateri. Acestea vor fi înaintate CSM și Ministerului Justiției pentru a se analiza problematica identificată și a se gasi căile și mijloacele de îmbunătățire a raporturilor interprofesionale concrete în raport de realitatatea desfășurării lor.

Consultați Raportul preliminar privind desfășurarea Proiectului pentru aplicarea Avizului nr. (2013) 16 al CCJE, publicat de UNBR.

Consultați sursa informației, anunțul UNBR (www.unbr.ro).

Raportul prealabil privind desfășurarea Proiectului de aplicare a Avizului CCJE nr. (2013) 16 în relațiile dintre judecătorii și avocații români was last modified: septembrie 22nd, 2015 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter