Reacția ministrului justiției, Raluca Prună, față de Memorandumul privind justiția

21 sept. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 307

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministerul justiției, doamna Raluca Prună, a publicat pe pagina personală de facebook o poziție față de mișcării din justiție reprezentată de memorandumul adoptat de mai multe instanțe și parchete din țară, prin care magistrații evidențiază, printre altele, necesitatea respectării independenței justiție și a principiului separației puterilor în stat, problemele generate de „telejustiție”, respectarea statutului magistraților, subfinanțarea justiției, modul de evaluare al MCV și de acțiune al CSM și al Inspecției Judiciare, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților.

Doamna Raluca Prună promite că va fi prezentă la dezbaterea organizată de CSM în data de 23 septembrie 2016, și că va da lămuriri cu privire la viziunea Ministerului Justiției asupra problemelor ridicate de magistrați.

Vă redăm textul publicat de doamna ministru:

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba “tehnocrată” cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu nici un politician vocal de azi.

Memorandumul este în genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupăm de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistrați tăcuți atunci… Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice…

Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2.

Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratură și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurnă de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aș mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreționare ale legii penale – imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați. Descumpănitor, pentru cetățeni…

Am primit sugestii între timp. De la topul CSM: să tăi chiriile și să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna executivului acesta, grandoarea fiscal inconștiență și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să ne raportăm. Când și dacă ne convine . Aș putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunță prin vot covârșitor, exact ca pe aplicarea O.U.G. nr. 20 pe lipsa de oportunitate a menținerii chiriei sine die. La magistrați și grefieri – în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români și care – în acest ritm, îi vor lasă pe români desculți și fără pensii cât de curând.

Ce e de făcut? Sunt invitată de CSM vineri 23 sept la o discuție cu magistrați unde voi explica în detaliu care e viziunea sustenabilă a MJ. Nepopulistă și realistă.
În rest înțeleg fervoarea candidaților la CSM, cu atât mai vocali, cu cât sunt lideri de asociații și candidați la CSM. Aș mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi și pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta.

Sursa informației

Reacția ministrului justiției, Raluca Prună, față de Memorandumul privind justiția was last modified: septembrie 21st, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter