Reacția UNBR la sintagma «super-imunitatea avocatului» apărută în spațiul public în contextul proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995

21 mai 2016
1 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 51 vot, medie: 3,00 din 5 (1 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 645

Despre

  • Consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil
  • Armele legale ale acuzării trebuie să fie egale cu armele legale ale apărării
  • Avocații pot fi trași la răspundere la fel ca orice alt cetățean

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Comisia Permanentă UNBR, întrunită în ședință la 20 mai 2016, a analizat situația creată ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și a remis următorul comunicat de presă:

„Comisia Permanentă a constatat că s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele și finalitatea acestui demers legislativ, cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat.

S-a folosit obsesiv și incorect sintagma «super-imunitatea avocatului», într-un context care produce confuzie și instigă opinia publică împotriva profesiei de avocat.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

În realitate, proiectul de lege nu conține o dispoziție nouă cu privire la interdicția perchezițiilor și a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziții sunt în vigoare încă din 1995 și nu au fost contestate până în prezent. Proiectul prevede că atunci când există probe sau indicii temeinice că avocatul este implicat în săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, aceste interdicții nu se aplică. Se precizează limitele în care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care interesează pe cei care au apelat la serviciile avocatului.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, avocații pot fi trași la răspundere penală, pot fi percheziționați și interceptați dacă există probe sau indicii temeinice că au săvârșit fapte penale, fără să fie necesară vreo încuviințare din partea Baroului sau a vreunei autorități statale.

S-a indus în mod eronat ideea că avocații ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalității în fața legii, deși avocații pot fi trași la răspundere la fel ca orice alt cetățean.

Comisia Permanentă reamintește că principiul secretului profesional și al confidențialității comunicărilor avocat – client este instituit în toate legislațiile din lume (cu excepția unor regimuri dictatoriale!).

Secretul profesional nu reprezintă un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental în folosul justițiabilului.

Nu toți cetățenii acuzați penal sunt și infractori.

Orice acuzat trebuie să aibă dreptul să se apere.

Armele legale ale acuzării trebuie să fie egale cu armele legale ale apărării!

Aceasta este în realitate  egalitatea în fața legii!

Atunci când comunicările avocat-client sunt cunoscute de acuzare prin interceptări și percheziții, persoana acuzată va avea mari reticențe de a spune tot adevărul avocatului și astfel apărarea va fi în dezavantaj.

Campania denigratoare, întreținută de reprezentanți ai instituțiilor publice ori de oameni politici, prejudiciază profesia de avocat  și reflectă lipsa de respect față de statul de drept, de neconceput în lipsa avocatului și a garanțiilor legale ale apărării, instituite exclusiv în beneficiul cetățeanului!

Comisia Permanentă a UNBR reamintește că, pe site-ul www.unbr.ro, a făcut informări exhaustive și fundamentate juridic cu privire la reglementările europene și jurisprudența europeană care stau la baza modificărilor propuse în proiect, ignorate, fără temei, de vectorii de opinie care susțin că demersul legislativ ar fi incorect”.

Materialele documentare pot fi consultate accesând link-urile:

Departamentul „Protecția profesiei, informare și relații publice” din cadrul UNBR pune la dispoziția reprezentanților profesiei la nivel local un compendiu de principii, analize și comparații cu privire la comentariile apărute în media referitoare la Legea nr. 51/1995 precum și practică extinsă la nivel european privind secretul profesional al avocatului.

Comunicatul Departamentului Protecția profesiei, informare și relații publice al UNBR din 5 mai 2016: „Întărirea principiului secretului profesional în Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat” – partea I

Comunicatul Departamentului Protecția profesiei, informare și relații publice al UNBR din 9 mai 2016: „Întărirea principiului secretului profesional în Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat” – partea II

Sursa informației

👍Vezi și: Gheorghe Florea: Este cert că UNBR nu militează pentru „privilegii legale” pentru avocați!

Reacția UNBR la sintagma «super-imunitatea avocatului» apărută în spațiul public în contextul proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995 was last modified: mai 21st, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter