Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului – completări (Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017)

4 ian. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 227

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificatActul modificatorSumar
Regulamentul activităților comune
(rep. M. Of. nr. 37 din 19 ianuarie 2016; cu modif. ult.)
Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017
(M. Of. nr. 1030 din 28 decembrie 2017)
– introduce: art. 45^1

În M. Of. nr. 1030 din 28 decembrie 2017, a fost publicată Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017 privind completarea Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 4/1992 (rep. M. Of. nr. 37 din 19 ianuarie 2016; cu modif. ult.).

În continuare, vom prezenta modificările aduse Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului prin Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

 

Art. 45^1 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului (modificat prin Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. I din Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017, după art. 45 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 4/1992, se introduce un nou articol, art. 45^1, cu următorul cuprins:

„(1) Votul deschis se exprimă, de regulă, prin mijloace electronice. 

(2) Votul prin mijloace electronice se realizează prin introducerea cardului de vot în consolă la începutul ședinței, urmată de apăsarea uneia dintre tastele «prezent», «pentru», «contra» sau «abținere». Rezultatul votului prin mijloace electronice se afișează automat pe ecranul consolei și pe ecranul central din sala de ședință. În cazul în care președintele de ședință, asistat de cei 2 secretari, constată existența unor disfuncționalități, acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de disfuncționalități poate fi realizată și de un lider de grup. 

(3) Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă. Nerespectarea interdicției atrage aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 52 lit. e) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Votul prin mijloace electronice se desfășoară astfel: președintele de ședință explică obiectul votării și inițiază procedura de vot. Exprimarea votului prin mijloace electronice se face în intervalul de timp alocat votării, anunțat de președintele de ședință, precedat de un semnal sonor. Deputatul sau senatorul are următoarele posibilități: 

a) apăsarea tastei «pentru» – caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «pentru»; 

b) apăsarea tastei «contra» – caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «contra»; 

c) apăsarea tastei «abținere» – caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «abținere». 

În cazul în care deputatul sau senatorul va apăsa exclusiv tasta «prezent», fără apăsarea vreuneia dintre opțiunile «pentru», «contra» sau «abținere», acesta va fi înregistrat prezent în categoria celor care nu și-au exprimat nicio opțiune de vot. 

(5) În timpul ședinței de vot exprimat prin mijloace electronice, în cazul în care deputatul sau senatorul nu are cardul de vot introdus corect în consolă sau, având cardul corect introdus în consolă, nu apasă nicio tastă, acesta figurează absent la votul respectiv. Introducerea cardului de vot în consolă, în intervalul de timp alocat votării, permite deputatului sau senatorului să își exprime poziția în problema supusă votului. Scoaterea cardului de vot din consolă, după exprimarea poziției în problema supusă votului, dar înainte de expirarea timpului alocat votării, nu invalidează opțiunea exprimată. 

(6) Afișarea și interpretarea rezultatului votului prin mijloace electronice se fac după cum urmează: pe ecranul central și pe consolele individuale de vot, după exprimarea votului prin mijloace electronice se vor afișa următoarele informații: «prezenți», «pentru», «contra», «abținere», «nu votez»”.

 

Alte prevederi din Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017

 

Conform art. II din Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017 (M. Of. nr. 1030 din 28 decembrie 2017), Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 4/1992 (rep. M. Of. nr. 37 din 19 ianuarie 2016; cu modif. ult.), precum și cu completarea adusă prin respectiva hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare.

Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului – completări (Hotărârea Parlamentului nr. 98/2017) was last modified: ianuarie 4th, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter