Despre
- M. Of. 117 din 16 februarie 2016
- Neconstituționalitate
- Art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului
Recomandări
-
MDRAPFE: Proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici
-
UNBR: Regulamentul – Cadru pentru organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de asistență judiciară ale barourilor (Hotărârea Consiliului UNBR nr. 180/2016)
-
OPANRDE nr. 42/2016 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare a pieţei reglementate de energie electrică
Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!
Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!
Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!
Decizia CCR | Actul normativ | Dispozițiile legale | Sumar |
D.C.C. nr. 31/2016 (M. Of. 117 din 16 februarie 2016) | Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului | art. 56 alin. (2) și (3) | Dispozițiile art. 56 alin. (2) și (3) sunt neconstituționale |
În M. Of. 117 din 16 februarie 2016, s-a publicat D.C.C. nr. 31/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.
Obiectul excepției de neconstituționalitate
Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.
Art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului
„(1) Președintele României are dreptul, înainte de a promulga legea, să solicite ambelor Camere, printr-o cerere motivată, o nouă deliberare asupra legii sau a unor articole din lege adoptate în ședința comună a celor două Camere. Cererile de reexaminare a legilor adoptate în ședințe comune se trimit spre dezbatere comisiilor sesizate inițial în fond. Cererile de reexaminare a legilor pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea se trimit, spre dezbatere, comisiilor în a căror competență intră materia reglementată de respectivele legi. În cadrul cererii de reexaminare, Parlamentul poate să modifice în totalitate sau parțial textele care au legătură cu cererea de reexaminare, inclusiv prin recorelarea dispozițiilor legii.
(2) În cazul în care textele care au legătură cu cererea de reexaminare au fost modificate în totalitate sau parțial, legea, cuprinzând aceste texte reexaminate, după adoptare, se trimite Președintelui României în vederea promulgării.
(3) În cazul în care textele reexaminate nu au fost adoptate, legea se trimite spre promulgare în forma adoptată inițial de către Parlament”.
D.C.C. nr. 31/2016
Prin Decizia nr. 31/2016, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate formulată de un număr de 84 de deputați și 14 senatori și a constatat că dispozițiile art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului sunt neconstituționale.