Reprezentanții CSM şi ai Inspecţiei Judiciare s-au întâlnit cu experţii Comisiei Europene aflaţi în misiune de evaluare

15 Apr 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 399

Despre

  • Perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2016
  • Planul de măsuri pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene
  • Au fost prezentate acţiunile concrete ale Consiliului

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 13 aprilie 2016, la sediul CSM, a avut loc întâlnirea reprezentanților CSM și Inspecției Judiciare cu experții Comisiei Europene aflați în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2016, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Întâlnirea a debutat cu prezentarea priorităților conducerii CSM pentru anul 2016 și acțiunilor privind consolidarea sistemului judiciar, inclusiv cele aprobate de Plenul CSM prin Planul de măsuri pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Raportul de progrese dat publicității în data de 27 ianuarie 2016.

În perioada de referință a acestei misiuni de evaluare, CSM a continuat să își îndeplinească rolul constituțional de garant al independenței justiției și de administrator al sistemului judiciar din România. De asemenea, a susținut măsuri esențiale cu caracter ireversibil pentru consolidarea, eficientizarea și creșterea transparenței sistemului judiciar, dar și pentru creșterea încrederii justițiabililor, a societății civile, în general, în justiție.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Consiliul și-a reafirmat deschiderea spre dialog și colaborare cu toți factorii de decizie în domeniul reformei judiciare și cu membrii corpului magistraților, precum și cu reprezentanții asociațiilor profesionale.

Au fost prezentate acțiunile concrete ale Consiliului referitoare la apărarea independenței sistemului judiciar, independenței și reputației profesionale a magistraților, demersurile vizând mediatizarea sporită a soluțiilor Plenului CSM în acest domeniu, promovarea transparenței și responsabilizarea sistemului judiciar, dezvoltarea unui mecanism de prevenție și consolidare a integrității sistemului judiciar, promovarea educației juridice în școli, punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești, indicatorii de performanță a instanțelor și alegerile pentru funcția de membru al CSM, în considerarea recomandărilor CE.

O altă temă de interes a vizat implementarea dispozițiilor noilor coduri și impactul unor decizii ale Curții Constituționale asupra activității instanțelor și parchetelor, în special în materie penală, precum și impactul asupra activității instanțelor a intrării în vigoare, în viitorul apropiat, a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

În cadrul aceleiași întâlniri au fost punctate aspecte privind redistribuirea volumului de muncă între instanțe/parchete și raționalizarea  instanțelor și parchetelor.

Procedurile de numire în funcțiile de conducere la nivel înalt în sistemul judiciar constituie subiect de dezbateri între reprezentanții CSM, MJ și experții CE în cadrul unei sesiuni tematice separate ce va avea loc în cursul zilei de azi la sediul Ministerului Justiției.

Sursa informației este CSM (www.csm1909.ro).

👍Vezi Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în anul 2015 în cadrul MCV

Reprezentanții CSM și ai Inspecției Judiciare s-au întâlnit cu experții Comisiei Europene aflați în misiune de evaluare was last modified: aprilie 14th, 2016 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter