[UPDATE: Ministerul Justiției cu privire la misiunea MCV în România (cea de-a treia zi)] Ministerul Justiției. Precizări privind reuniunea Comisiei MCV

5 mai 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 609

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 5 mai 2017: Ministerul Justiției cu privire la misiunea MCV în România (cea de-a treia zi)

Potrivi unui comunicat al Ministerului Justiției, în continuarea misiunii de evaluare MCV, care se desfășoară în perioada 3-5 mai 2017, vineri, 5 mai, între orele 8:30-9:15, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o reuniune inter-instituțională, pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandării 5 din Raport.

Această recomandare se referă, pe de-o parte, la punerea în practică a unui plan de acțiune corespunzător pentru a remedia chestiunea executării hotărârilor judecătorești și a aplicării de către administrația publică a jurisprudenței generate de instanțele judecătorești, inclusiv a unui mecanism care să furnizeze statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor, iar pe de altă parte la elaborarea unui sistem de monitorizare internă care să implice CSM și Curtea de Conturi, pentru a se asigura punerea corectă în aplicare a planului de acțiune.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr.  Marieta Safta, secretar de stat, domnul Gabriel Cătălin Constantin, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, domnul Ciprian Ionuț Ciobanu, Director în cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, și doamna Evelina Oprina, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul întâlnirii s-au discutat măsurile necesare pentru asigurarea eficientizării procedurii de executare silită. În acest context, ministrul justiției a prezentat demersurile de consultare a instanțelor efectuate la nivelul Ministerul Justiției, ce vor fi urmate de un proces de analiză care să ducă, în final, la fluidizarea procedurii, cu referire la debitorii entități publice.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești au prezentat măsurile de ordin administrativ luate, precum și cele preconizate pentru perioada următoare, inclusiv prin proiecte finanțate din fonduri europene.


Update 5 mai 2017: Ministerul Justiției cu privire la misiunea MCV în România (cea de-a doua zi)

Potrivit comunicatelor din data de 4 mai 2017, Ministerul Justiției a făcut unele precizări referitoare la misiunea MCV în România în cea de-a doua zi de discuții.

Astfel, potrivit unei prime informări, în continuarea misiunii de evaluare MCV, care se desfășoară în perioada 3-5 mai 2017, în 4 mai, între orele 11:00 și 12:00, la sediul Ministerul Justiției a avut loc o reuniune pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandării 11 din Raport.

Această recomandare se referă la continuarea punerii în aplicare a Strategiei naționale anticorupție, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern în august 2016. Ministrul justiției ar trebui să instituie un sistem de raportare cu privire la punerea în aplicare a Strategiei naționale anticorupție (inclusiv cu privire la statisticile referitoare la incidentele de integritate din administrația publică, detalii privind procedurile disciplinare și sancțiunile și informații referitoare la măsurile structurale aplicate în domeniile vulnerabile). 

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, domnul Cornel CĂLINESCU, director general, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, doamna Anca STOICA, director, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului și doamna Anca STROE, director adjunct, Direcția Prevenirea Criminalității.

Ministrul justiției a prezentat demersurile inițiate de instituțiile publice după intrarea în vigoare a Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru perioada 2016-2020, precum și stadiul implementării măsurilor din documentul strategic.

Monitorizarea SNA va continua la nivelul Ministerului Justiției, cu larga implicare a instituțiilor din sectorul public și de la nivel local.

În continuare, un alt comunicat a precizat că joi, 4 mai, între orele 13:30 și 14:30, la sediul Ministerul Justiției a avut loc o reuniune inter-instituțională, pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandărilor 3 și 6 din Raport.

Aceste recomandări se referă la finalizarea, de către Ministerul Justiției, CSM și ICCJ, a unui plan de acțiune pentru a asigura că noul termen pentru punerea în aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedură Civilă poate fi respectat (recomandarea 3) și la punerea în aplicare a planului de acțiune astfel cum a fost adoptat și să pună în practică o raportare publică periodică cu privire la punerea în aplicare a acestuia, inclusiv soluții la problemele reprezentate de numărul redus de grefieri, volumul de muncă excesiv și întârzierile în redactarea motivărilor hotărârilor (recomandarea 6).

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, doamna Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna Gabriela Elena Bogasiu, vice-președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna Andrea Chiș, judecător, membru CSM, doamna Evelina Oprina, judecător, membru CSM, și doamna Antonia Constantin, procuror-șef adjunct al Secției Judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Participanții la discuții s-au pronunțat cu privire la necesitatea accelerării măsurilor de pregătire a infrastructurii necesare implementării prevederilor privind camerele de consiliu, complementar demersului de evaluare a noilor coduri care va fi efectuat de Ministerul Justiției. Reprezentanții ICCJ și CSM au exprimat susținere, de principiu, față de necesitatea și utilitatea camerei de consiliu, însă operaționalizarea acestei proceduri este strâns legată de punerea la dispoziția instanțelor a infrastructurii necesare.

Mai târziu, Ministerul a emis o scurtă informare, în care a arătat că, tot joi, între orele 14:45 și 15:45, la sediul Ministerul Justiției a avut loc o reuniune inter-instituțională, pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandărilor 1 și 4 din Raport.

Aceste recomandări se referă la punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția (recomandarea 1) și la asigurarea transparenței totale și să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legate de Codul penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016 (recomandarea 4).

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, și domnul Cristian Ban, vice-președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Aspectele prezentate în recomandările de mai sus au fost analizate la nivelul sistemului judiciar și sunt cuprinse în proiectul de modificare a legilor justiției.

În cele din urmă, Ministerul a mai precizat că la aceeași dată, între orele 16:00 și 17:00, la sediul Ministerul Justiției a avut loc o reuniune ce a avut ca obiect discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandării 12 din Raport.

Această recomandare se referă la asigurarea faptului că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin și efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea și la gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni (recomandarea 12).
La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, și domnul Cornel Virgiliu Călinescu, director general al Agenției Naționale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate.

Ministrul justiției a reiterat determinarea de a consolida ANABI și de a susține activitatea acesteia, astfel încât să devină o instituție eficientă. Directorul general ANABI a prezentat bilanțul activității Agenției și proiectele de viitor. S-a discutat și pe marginea necesității operaționalizării Registrului Național de Evidență a creanțelor provenite din infracțiuni, proiect menit să ofere statistici actualizate cu privire la sumele și bunurile indisponibilizate, precum și gradul de recuperare a produselor infracțiunii.


Update 4 mai 2017: Ministerul Justiției cu privire la misiunea MCV în România

Potrivit comunicatelor din data de 3 mai 2017, Ministerul Justiției a făcut unele precizări referitoare la misiunea MCV în România.

Astfel, potrivit unei informări, în perioada 3-5 mai 2017 se derulează prima misiune de evaluare MCV din 2017. Aceasta se înscrie în cadrul general de evaluare aferent mecanismului și presupune o serie de reuniuni tematice cu reprezentanții instituțiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor MCV.

Prima întâlnire a avut loc la Ministerul Justiției, la data de 3 mai 2017, în intervalul orar 8.30-10.00, iar discuțiile au purtat asupra stadiului îndeplinirii celor 12 recomandări cuprinse în textul raportului MCV publicat la 25 ianuarie 2017.

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, precum și directori ai direcțiilor implicate în procesul de îndeplinire și monitorizare a recomandărilor: domnul Cornel Călinescu, Director General al Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, doamna Alina Rădoi, director al Direcției Elaborare Acte Normative, doamna Anca Stoica, director al Direcției Afaceri europene și doamna Anca Stroe, director adjunct al Direcției de Prevenire a Criminalității din cadrul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a prezentat proiectele aflate în derulare, precum și acțiunile pentru următoarele luni, evidențiind elementele care să sprijine angajamentul Guvernului de asigurare a stabilității și ireversibilității progreselor îndeplinite în cadrul Mecanismului. De asemenea, a fost subliniat procesul de consultare și dialog interinstituțional realizat de Ministerul Justiției în pregătirea misiunii.

Pe parcursul întâlnirilor următoare, cele 12 recomandări vor fi analizate în detaliu cu fiecare instituție, în vederea realizării unei informări corecte și complete a echipei CE implicată în derularea MCV.

În continuarea misiunii de evaluare MCV, care s-a desfășoară în perioada 3-5 mai 2017, la data de 3 mai 2017, la sediul Ministerul Justiției a avut loc, între orele 13:30-14:15, o reuniune inter-instituțională pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandărilor 2 și 10 din Raportul MCV publicat la 25 ianuarie 2017 – mai arată un alt comunicat al ministerului.

Aceste recomandări se referă la: asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în curs de elaborare în Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituții și se precizează clar că parlamentarii și procesul parlamentar trebuie să respecte independența sistemului judiciar. Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri (recomandarea 2) și adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție. De asemenea, Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniștrilor la perioada mandatului. Aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Veneția și al GRECO. Parlamentul ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitările de ridicare a imunității și ar putea organiza o dezbatere publică astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii și societatea civilă să poată reacționa (recomandarea 10).

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, domnul Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și doamna Oana Consuela Florea, vicepreședinte al aceeași comisii.

Domnul președinte Eugen Nicolicea și doamna vicepreședinte Oana Florea au prezentat aspecte tehnice legate de stadiul elaborării și conținutul proiectului Codului de conduită al parlamentarilor. De asemenea, au expus prevederile constituționale și legale privind imunitatea parlamentarilor, oferind detalii cu privire la modul de aplicare a acestor prevederi.

Ministrul Justiției a subliniat importanța bunei colaborări cu Parlamentul, atât în cadrul procesului legislativ, cât și în demersul de îndeplinire a recomandărilor MCV, în contextul mai larg al obligației de loialitate față de valorile constituționale.

În cadrul misiunii de evaluare MCV, care se desfășoară în România în perioada 3-5 mai 2017, în data de 3 mai, orele 14:30-15:30, a avut loc la sediul Ministerului Justiției o reuniune inter-instituțională, pentru discutarea aspectelor legate de stadiul îndeplinirii recomandării 3 din Raportul MCV publicat la 25 ianuarie 2017 – arată un ultim anunț al ministerului cu privire la activitățile în această materie la data menționată.

Această recomandare se referă la faza actuală a reformei Codului penal și a Codului de procedură penală ale României, care ar trebui încheiată, iar Parlamentul ar trebui să își pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de Guvern în 2016, după consultarea cu autoritățile judiciare.

La discuții au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, precum și reprezentanți ai Camerei Deputaților, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Ministerului Public, ai Departamentului Național Anticorupție și ai Ministerului pentru relația cu Parlamentul.

Ministrul justiției a prezentat proiectul de lege de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, aflat în dezbatere publică, subliniind că acesta conține dispoziții pentru punerea de acord a prevederilor neconstituționale cu dispozițiile Constituției, urmare a deciziilor Curții Constituționale. De asemenea, proiectul transpune în legislația națională două directive europene. Au fost abordate chestiuni legate de procesul de consultare aferent elaborării proiectului, în vederea îndeplinirii standardelor de transparență și dialog cu societatea civilă și cu sistemul judiciar.

Ministrul Justitiei a anunțat, de asemenea lansarea unei largi consultări cu privire la modalitatea de aplicare a codurilor de la intrarea acestora în vigoare. Astfel, Ministerul justiției va solicita tuturor celor interesați – judecători, procurori, alți practicieni ai dreptului, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, să semnaleze aspecte legate de aplicare noilor coduri care ar putea fi remediate și de a sugera posibile soluții de lege ferenda.

Participanții și-au exprimat aprecierea pentru reunirea, la aceeași masă, a reprezentanților celor trei puteri în stat, subliniindu-se importanța dialogului interinstituțional.

A fost exprimată susținerea inițiativei Ministerului Justitiei de largă consultare în privința elaborării propunerilor de modificare și completare a codurilor. De asemenea, au fost prezentate demersurile instituționale realizate, de natură să faciliteze îndeplinirea recomandării.

În final, s-a agreat ideea de a organiza astfel de întâlniri și consultări în mod periodic, care să reunească reprezentanți ai celor trei puteri.

Întâlnirile aferente misiunii MCV vor continua pe parcursul următoarelor două zile, conform celor arătate în comunicat.


Ministerul Justiției. Precizări privind reuniunea Comisiei MCV

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în data de 24 aprilie 2017, la sediul ministerului a avut loc reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției (Comisia MCV), înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referință prevăzute în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Comisia MCV a fost convocată de ministrul justiției, în vederea pregătirii misiunii MCV ce va avea loc la începutul lunii mai și pentru discutarea măsurilor ce vor fi abordate pentru aducerea la îndeplinire a recomandărilor din raportul Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie 2017.

Lucrările Comisiei MCV au fost conduse de ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader. La lucrările Comisiei au participat: doamna Marieta Safta, secretar de stat în cadrul ministerului justiției, doamna Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene, președintele CSM, doamna Mariana Ghena, vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gabriela Bogasiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi și președintele Agenției Naționale de Integritate, domnul Bogdan Stan.

Toți cei prezenți au salutat inițiativa Ministerului Justiției de a convoca Comisia MCV, exprimând un angajament unanim de cooperare și de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a Recomandărilor MCV, în constatarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate până în prezent. Au fost abordate teme de interes pentru sistemul judiciar, între care: stabilitatea și predictibilitatea cadrului normativ, abordarea agendei legislative cu respectarea standardelor de transparență și dialog, implicarea sistemului judiciar în toate temele ce privesc buna funcționare a acestuia, asigurarea independenței justiției și prezentarea garanțiilor de ireversibilitate a progreselor deja realizate.

Domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, a enumerat, cu titlu de concluzii, câteva principii ce vor ghida acțiunile următoare: obligația de loialitate față de valorile constituționale ce vizează toate instituțiile implicate în proces, respectarea obligației de punere în acord a legislației naționale cu Constituția în urma deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în toate materiile.

Ministerul Justiției va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri și a propunerilor pentru remedierea acestora.

Ministrul delegat al afacerilor europene, Ana Birchall, a subliniat că, în calitatea sa de coordonator al afacerilor europene, va continua să mențină un dialog intens cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru prezentarea progreselor României în domeniile vizate de MCV. În cadrul acestui dialog vor fi promovate în continuare eforturile comune ale instituțiilor românești de îndeplinire a celor 12 recomandări ale Comisiei stabilite prin ultimul raport MCV, din ianuarie 2017, pe baza unei înțelegeri clare, fără echivoc, a acestora, precum și a unui calendar precis, predictibil. A reafirmat faptul că îndeplinirea obiectivului de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă un proiect fundamental pentru România, atât din perspectiva asumării de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE, în semestrul I 2019, cât și din perspectiva implicațiilor pentru participarea sa la ansamblul politicilor europene.

👍Vezi și: Sorin Grindeanu: Obiectivul Guvernului este îndeplinirea angajamentelor asumate, astfel încât MCV să poată fi ridicat înainte ca România să preia președinția Consiliului UE

A fost reafirmat angajamentul de strânsă cooperare interinstituțională și de construire a unui mesaj unitar și coerent, fiind amintit scopul Guvernului României de a lua toate măsurile ce se impun pentru finalizarea MCV înainte de preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.

[UPDATE: Ministerul Justiției cu privire la misiunea MCV în România (cea de-a treia zi)] Ministerul Justiției. Precizări privind reuniunea Comisiei MCV was last modified: mai 5th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter