Reuniunea Consiliului Justiției și Afaceri Interne: propunerea de Regulament privind promovarea liberei circulaţii a cetăţenilor și înființarea Parchetului European

4 dec. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 377

Despre

  • Regulamentul privind simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în UE
  • Negocierile privind înființarea Parchetului European
  • 2 regulamente privind regimurile matrimoniale

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Joi, 3 decembrie 2015, a avut loc reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles, aceasta fiind ultima reuniune a miniștrilor justiției sub președinția luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene, reiese din comunicatul de presă publicat de Ministerul Justiției.

La această reuniune a participat și ministrul român la justiției, Raluca Prună.

Miniștrii au agreat textul propunerii de Regulament privind promovarea liberei circulații a cetățenilor și a întreprinderilor prin simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană. Vor fi simplificate formalitățile administrative ce privesc actele de stare civilă (certificatele de naștere, de căsătorie, divorț, adopție și de deces) sau documentele ce atestă lipsa cazierului judiciar, prin introducerea unor formulare multilingve. Astfel cetățenii nu mai sunt nevoiți să recurgă la proceduri precum traducerea, supra legalizarea sau apostilarea. După acordul miniștrilor de justiție exprimat în JAI, Regulamentul va fi adoptat și de Parlamentul European, în prima jumătate a anului 2016, în cadrul procedurii legislative ordinare.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Participanții la reuniune au apreciat stadiul avansat al negocierilor privind înființarea Parchetului European. Actuala președinție a reușit să finalizeze o parte din articolele din proiectul Regulamentului, urmând ca președinția olandeză să continue negocierile, pentru a ajunge la un text final.

În cadrul reuniunii a mai fost discutat pachetul ce cuprinde două regulamente privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materia regimurilor matrimoniale, respectiv a consecințelor patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate. Acest pachet nu a întrunit unanimitatea voturilor miniștrilor. Ministrul român al justiției a exprimat adeziunea pentru forma de compromis a pachetului, considerând că aceasta ar fi putut fi acceptată de România, dat fiind că, pe parcursul negocierilor tehnice au fost introduse toate garanțiile necesare statelor membre care nu recunosc anumite instituții de dreptul familiei.

Președinția luxemburgheză în exercițiu a mai pus în discuția Consiliului criza migrației, combaterea discursului online de incitare la ură, asigurarea unei justiții penale eficiente în era digitală, precum și aspecte legate de protecția datelor și reținerea datelor.

După ce va prelua președinția rotativă a Consiliului la începutul anului 2016, Olanda va organiza reuniunea informală a Consiliului JAI la sfârșitul lunii ianuarie.

Sursa informației este Ministerul Justiției (www.just.ro).

Reuniunea Consiliului Justiției și Afaceri Interne: propunerea de Regulament privind promovarea liberei circulații a cetățenilor și înființarea Parchetului European was last modified: decembrie 4th, 2015 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter