Uniţi în cuget şi simţiri

24 Oct 2016
7 voturi, medie: 3,00 din 57 voturi, medie: 3,00 din 57 voturi, medie: 3,00 din 57 voturi, medie: 3,00 din 57 voturi, medie: 3,00 din 5 (7 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 909

Despre

  • Ziua Europeană a Justiţiei
  • Noul proiect de lege al asigurărilor
  • propunerea Ministerului Justiției ca magistrații și personalul asimilat acestora să devină avocați fără examen

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Uniți în cuget și simțiri

Așa începem săptămâna și totuși, suficient de dezbinați.
Dacă privim la T.V., părem mai degrabă adunați pe „bisericuțe” (profesionale, politice, sportive, culturale…) Este un început și acesta…

Săptămâna debutează sub semnul sărbătoririi Zilei Europene a Justiției, un eveniment important, care ne face părtași la o construcție comună bazată pe principii și valori: Europa. Suntem europeni, ne sunt intrinseci aceste valori!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Pentru început, dacă ar fi să vorbim despre tineri (pentru că ei sunt viitorul nostru și al Europei) și mai ales, despre cei care aspiră la un rol în justiție, trebuie spus că prima zi a săptămânii este o zi cu emoții pentru viitorii notari (camerele notariale organizând concursuri de admitere în profesie).

Marți sărbătorim Ziua Europeană a Justiției la Tribunalul București, printr-o serie de manifestări consacrate evenimentului. Cu același prilej, la toate camerele notariale din România, U.N.N.P.R. va organiza Ziua Porților Deschise Europene. Cu siguranță, Ziua Europeană a Justiției va fi prezentă și în dezbaterile principalelor posturi T.V. generaliste sau de știri, prin declarațiile oficialilor și a principalilor lideri de opinie.

Justiția e pe agenda publică a românilor, nu numai prin numeroasele declarații ale politicienilor (mai mult sau mai puțin acuzatoare, la adresa unora, dintre cei care înfăptuiesc actul de justiție), dar și prin declarațiile unor asociații profesionale, preocupate de îmbunătățirea activității ministerului. Dezbaterea pare să fie una utilă, pentru că se caută soluții pentru problemele magistraților și ale justițiabilor. Un rol important în cauză îi revine chiar Ministerului Justiției. Doamna Raluca Prună, ministrul justiției declara, joi în cadrul conferinței Pan-Europene a Oficiilor Naționale de Recuperare a Creanțelor provenite din infracțiuni, organizată la București că: „Sistemul judiciar din România este în acest moment matur, stabil și independent, argumentul fiind rata achitărilor de sub 10% din dosarele penale”. O veste bună, care să sperăm că va fi urmată și de altele așteptate cu nerăbdare de magistrați și de personalul din penitenciare la problemele din sistem (invocate anterior de nenumărate ori de angajații ministerului).

În paralel, România face noi pași în lupta antiterorism. Agerpress relatează despre întâlnirea de vineri, de la București, a procurorului general Augustin Lazăr și a procurorului șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, cu Eric Bisschop, vice-procuror federal al Belgiei, întrevedere în cadrul căreia au fost abordate mai multe teme, printre care și combaterea terorismului. Știrea ne dezvăluie preocuparea oficialilor români pentru o mai bună colaborare cu organismele naționale similare din spațiul european, în beneficiul cetățenilor români.

Pe agenda cetățenilor a intrat, încă de miercurea trecută, Noul proiect de lege al asigurărilor lansat în dezbatere publică de ASF. Cu siguranță, noul act normativ va genera în aceaste zile noi comentarii ale transportatorilor, ale patronatelor din domeniu, dar și ale conducătorilor auto, care vin după o săptămână, să îi spunem devastatoare – potrivit Agerpress, peste 500 de permise de conducere au fost reținute și aproape 9.000 de amenzi au fost aplicate de polițiști, în acestă ultimă săptămână.

Începe o nouă săptămână, pusă sub semnul unor evenimente internaționale importante. Cel mai aproape de noi, la Chișinău, după cum relatează publicația electronică „Timpul” din Republica Moldova, este votul din 30 octombrie, când pentru prima oară, șeful statului moldovean va fi ales prin vot direct și nu în Parlament. Mitingul unionist de sâmbătă, din București, încheiat cu incidente regretabile, între jandarmerie și unii dintre participanți, ar putea fi plasat în acest context politic zonal. Tema unirii celor două țări, prezentă în dezbaterea politică din Republica Moldova, trece acum granița și intră și pe agenda de campanie a „parlamentarelor” din România. Declarațiile politicienilor români, ce au urmat incidentelor de sâmbătă, prezentate în majoritatea publicațiilor din România, arată că este, fără îndoială, o temă, care poate motiva o parte a electoratului din România și mai ales pe românii de peste granițe să participe la votul de la „parlamentare”, dar care reapare într-un context internațional destul de fragil „populat” de numeroase conflicte, care mocnesc sau care au fost reaprinse cu bună știință.

În final, reamintim o știre de pe portalul Universul Juridic, care dă peste cap toate topurile de audiență, adunând peste 10.000 de vizualizări în numai câteva ore: „Barourile resping propunerea Ministerului Justiției ca magistrații și personalul asimilat acestora să devină avocați fără examen”.

Știrea este o veritabilă declarație de independență a avocaților, o reafirmare a caracterului liberal al profesiei, care vine într-un moment în care, nu numai în spațiul public, dar și în justiție și avocatură se discută mult despre unitate.

Unitate se cere pe micile ecrane, unitatea se aude din portavocile din stradă, unitatea pare să fie cheia tuturor problemelor societății românești. Depinde cât de „dodoloață” va fi unitatea societății românești după toate aceste convulsii ale vieții noastre de zi cu zi.
Începem săptămâna „uniți în cuget și simțiri”.

Bună dimineața!

Uniți în cuget și simțiri was last modified: octombrie 31st, 2016 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter