România divizată de modificările legilor justiţiei

29 nov. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 307

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mesajul Departamentului de Stat al SUA transmis Parlamentului României privind legile justiției este comentat și de către judecătorii din CSM.

„Partenerii externi subliniază ceea am spus și noi, înăuntrul țării. Peste 4.000 de magistrați, adunările generale ale instanțelor și parchetelor, CSM-ul în două rânduri, marea parte a societății civile, toți au atras atenția clar și răspicat asupra caracterului dăunător al propunerilor legislative și au solicitat retragerea lor. Acest ton dur, nemaiîntâlnit în raporturile actuale dintre parteneri statali, subliniază că problematica este foarte gravă și că decidenții nu au luat în considerare niciun alt semnal intern sau extern, deși toată lumea civilizată și-a manifestat repetat îngrijorarea. Partenerii externi văd dincolo de acțiuni de fake news, de manipulare, de denigrare a oricui are altă părere, de povești legate de state paralele formate și din organe judiciare sau de așa-zise schimbări ale voturilor peste noapte în CSM ori de nevoi de a păstra așa-zise privilegii, toate situate departe de terenul realității. Legile trebuie retrase, procesul legislativ reconstruit de la zero pe fundații solide, autismul și aroganța instituțională trebuie înlocuite cu respectul și cooperarea reală”, a declarat judecătorul CSM Bogdan Mateescu, scrie Cotidianul.

Judecătorul CSM Adina Ghiță, reprezentant al Uniunii Naționale a Judecătorilor, susține că la Comisia parlamentară are loc o dezbatere reală.

Conferinta raspunderea executorului judecatoresc

„«Comunicatul în cauză prezintă incorect situația, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivită și neconformă cu realitatea», a scris judecătorul Adina Ghiță pe pagina sa de pe rețeaua socială”, notează Cotidianul.

„Proiectele legislative, care sunt în Parlament și pe care le discutăm, sunt altele decât cele propuse de Ministerul Justiției, așa cum greșit se susține în spațiul public de unele persoane. Prin toată prezența noastră acolo, precum și prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe întărirea independenței justiției și pe consolidarea garanțiilor pentru independența judecătorilor. (…) Dezbaterile au fost transmise live integral. Ideea care se încearcă să se inducă, și anume că se afectează independența justiției, nu corespunde absolut deloc stării de fapt. La Comisie are loc o dezbatere reală, normală într-un stat de drept. Este prezent CSM, sunt prezente cele trei asociații profesionale care au formulat propuneri – una de judecători, una de procurori și una cu judecători și procurori – sunt invitați din partea profesorilor de drept, este reprezentantul MJ și sunt toate partidele politice care fac parte din comisie. Discuțiile sunt intense, cu argumente din partea tuturor celor implicați, fiecare din perspectiva pe care o reprezintă. Se discută chiar îndelung pe fiecare text relevant, cu referiri la Constituție, la legislația în vigoare cu care trebuie corelate textele, astfel încât să fie identificată cea mai bună soluție. Au fost propuneri care s-au adoptat în unanimitate, așa cum au fost și propuneri care s-au adoptat cu doar o parte sau alta a opoziției alături de partidul de la guvernare. (….) Este de neînțeles de ce se prezintă altfel situația, și, mai ales, de ce este crezută, de vreme ce fiecare persoană de bună-credință poate vedea în mod direct cum se desfășoară lucrările și poate analiza personal caracterul propunerilor adoptate. Este pentru prima dată din 2004 când se discuta într-o dezbatere parlamentară pe modificări aduse legilor justiției. Modificările făcute în 2005 s-au făcut prin asumare de guvern, fără nici o dezbatere parlamentară”, a mai arătat judecătorul CSM Adina Ghiță, mai notează Cotidianul.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat, marți, după comunicatul Departamentului de Stat al SUA, cu privire la modificările legilor justiției, că acest comunicat nu trebuie să fie o surpriză, deoarece anterior ambasada a exprimat o poziție similară.

Nu ar trebui să fie o surpriză comunicatul de ieri al Departamentului de Stat. În august, pe 29 august, Ambasada Statelor Unite a emis un comunicat privind propunerile făcute de Ministerul Justiției, în săptămânile precedente – pe 23 august și 25 august – în ceea ce privește reforma sectorului justiției. Pe 29 august, ambasada (SUA) a dat publicității un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea față de propunerile Ministerului Justiției. În document nu scria «ambasadorul Klemm sau Ambasada SUA», scria că Statele Unite ale Americii sunt preocupate de statul de drept. Așadar, ceea ce s-a întâmplat ieri a fost din nou expresia îngrijorării SUA privind pachetul de propuneri, aflate acum în Parlament, care pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România până acum”, a declarat ambasadorul Hans Klemm, scrie Cotidianul.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat că PNL intenționează să depună un proiect de lege separat pe tema răspunderii magistraților.

„Fosta lideră a liberalilor a avut o abordare nuanțată vizavi de răspunderea magistraților, afirmând că «de principiu» este de acord cu existența unor norme privitoare la răspunderea magistraților. Totuși, Gorghiu a precizat că actualul proiect de modificare a legilor justiției se va lovi de probleme de constituționalitate. În acest sens, Gorghiu a menționat că PNL intenționează să depună un proiect de lege separat pe tema răspunderii magistraților”, notează Cotidianul.

Protestatarii din Piața Victoriei primesc o lovitură din partea Primăriei Capitalei.

„PMB anunță că va organiza între 5-17 decembrie, în Piața Victoriei, un târg de sărbători, în condițiile în care legea organizării adunărilor publice nu permite desfășurarea a două manifestații în același loc”, scrie azi Mediafax.

Protestatarii au anunțat că nu pleacă din Piața Victoriei și nu renunță la manifestații.

„Tot în Piața Victoriei, va avea loc pe 31 decembrie, între orele 19.00 și 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primăria Capitalei, mai anunță Mediafax.

Raportul întocmit de Inspecția Judiciară, în urma controlului efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, evidențiază faptul că procurorul general al României și echipa sa managerială s-au manifestat în mod corect și eficient în relațiile cu alte instituții.

„«Modul în care echipa managerială a înțeles să coopereze și să comunice în relațiile interinstituționale este unul corect, eficient, care se situează în limitele competențelor legale», se arată în raportul publicat marți, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii”, citat de Agerpres.

„«Abilitățile procurorului general și ale adjuncților acestuia de comunicare și gestionare a situațiilor de criză reprezintă un factor motivant pentru întreg personalul. Toți cei cu care s-au purtat discuții au evidențiat echilibrul și calmul cu care aceștia abordează și soluționează situațiile tensionate ce provin din interiorul și exteriorul instituției», se mai menționează în raport”, scrie Agerpres.

Mediafax scrie azi despre o boală care se poate confunda ușor cu o răceală ușoară de sezon, dar care provoacă moartea: cancerul pulmonar.

„Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat în stadii avansate. Dacă boala este depistată în stadiul al III-lea sau mai târziu, șansele de supraviețuire ale unui pacient scad dramatic. Potrivit ultimelor date, în 2015, 10.335 de români au murit din cauza cancerului pulmonar”, arată Mediafax.

În finalul Revistei, suntem cu gândul la Ziua Națională a României, pe care – dincolo de tensiuni, de proteste și de discuțiile din spațiul public – trebuie să o întâmpinăm uniți, împreună!

La mulți ani, România!

România divizată de modificările legilor justiției was last modified: noiembrie 29th, 2017 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter