România iese în stradă

27 nov. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 312

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Modificările legilor justiției au scos din nou lumea în stradă.

„Peste 20.000 de oameni au protestat în București, duminică seară, mergând în marș din Piața Victoriei până la Palatul Parlementului. Traficul rutier a fost blocat în centrul Capitalei. La un moment dat, au existat îmbrânceli între protestatari și jandarmi, iar manifestanții au strigat «Rușine, rușine, rușine să vă fie!». Manifestanții au mers la intrarea în Camera Deputaților, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile și au scandat «DNA, să vină să vă ia» și «Justiție, nu corupție». La un moment dat, oamenii chiar au tras de porți, încercând să intre în curte. În zonă, pe lângă numeroși jandarmi au fost mobilizați și luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție, așa-numiții «mascați». Duminică seară, Jandarmeria a desfășurat efective fără precedent la protestele din acest an. Manifestații au loc duminică seară în zeci de orașe”, relatează News.ro.

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis, luni, să atace la CCR hotărârile Parlamentului care au dus la constituirea Comisiei speciale pentru legile justiției.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

„«Am hotărât atacarea la Curtea Constituțională a hotărârilor Parlamentului care au constituit Comisia specială pentru legile Justiției. De asemenea, am decis să mandatăm Comisia juridică a PNL să pregătească sesizarea Comisiei de la Veneția, urmare a faptului că Birourile permanente reunite, majoritatea din Birourile permanente reunite, au hotărât să respingă solicitarea PNL ca Parlamentul, în ansamblul său, să sesizeze Comisia de la Veneția privitor la modificările legilor Justiției, o solicitare pe care PNL a făcut-o ținând cont și de poziția exprimată la nivelul Comisiei Europene prezentată în Raportul MCV», a declarat Ludovic Orban”, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că nu este el în măsură, ci analiștii politici, să „decripteze” sensul protestelor de stradă.

„«Nu sunt eu cel mai în măsură să fac evaluarea protestelor. Mai curând dumneavoastră, mai curând analiștii politici pot decripta sensul respectivelor proteste», a declarat Tudorel Toader”, consemnează News.ro.

Și tot News.ro prezintă poziția premierului Tudose față de manifestațiile de duminică: „Premierul Mihai Tudose nu se simte vizat de proteste, el declarându-le jurnaliștilor, luni, la Parlament, că legile justiției, precum și Codul fiscal sunt în Parlament”.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmărește cu foarte mare atenție dezbaterile din Parlament privind modificările legilor justiției.

„«În ceea ce privește pachetul de legi ale Justiției pregătit inițial de către ministrul Justiției și prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament și care va fi forma finală rezultată din comisie. Așa cum ați menționat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale ale ministrului Justiției. Motivul îngrijorării noastre este acela că, în ultimii 15 ani, România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. România a creat independență judiciară, a înființat instituții care se ocupă cu descoperirea infracțiunilor și a corupției, mă refer aici în principal la DNA. În ce privește situația din regiune, Statele Unite cred că România este țara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupției. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce privește prevenția și educația, însă România are rezultate excepționale în ce privește pedepsirea corupților», a declarat ambasadorul SUA”, mai arată News.ro.

În Parlament, dezbaterile continuă și apar noi amendamente.

„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei, au decis, luni, parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiției”, scrie Agerpres.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, luni, că se va pronunța asupra modificărilor aduse Legilor Justiției în comisia parlamentară specială abia după ce va fi prezentată forma finală a proiectului, precizând că nu dorește să facă evaluări de parcurs”, mai notează Agerpres.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declară azi că hotărârea de guvern referitoare la salariul minim brut, care va fi majorat la 1.900 de lei, va fi aprobată de Executiv în cursul acestei săptămâni.

„În 26 octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii a fost lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind creșterea salariului minim la 1.900 de lei. În documentul citat, inițiatorii propun ca, de la 1 ianurie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat să fie majorat la 1.900 lei. Aceasta ar reprezenta o creștere de 31,03% față de luna decembrie 2017. Creșterea propusă va avea efecte pozitive asupra economiei prin stimularea ocupării și reducerii muncii la negru, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului”, mai arată Mediafax.

Seară frumoasă!

România iese în stradă was last modified: noiembrie 27th, 2017 by Claudiu Pamuc

Recomandări

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter