Se înființează Registrul unic al operatorilor economici, al capacităților de producție și servicii în domeniul apărării naționale

28 aug. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 158

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului din data de 23 august 2017, operatorii economici autorizați să desfășoare activități legate de realizarea produselor militare, sensibile și strategice sau a serviciilor aferente acestora vor fi înscriși într-un registru unic clasificat, organizat și administrat de ministerul de resort (Ministerul Economiei), prin direcția de specialitate.

Înscrierea operatorilor economici în respectivul registru se va face pe baza unei autorizații emise de Ministerul Economiei, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare aprobate miercuri de Guvern.

Astfel, actul normativ reglementează procedura de înregistrare și radiere a operatorilor economici din domeniul apărării naționale, conservarea și securizarea capacităților de producție aferente, modul de asigurare a mentenanței armamentului și tehnicii militare, precum și modul de reorganizare, restructurare și privatizare a operatorilor economici.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

De asemenea, conform respectivului comunicat, pentru a fi autorizat să desfășoare în România activitățile necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice și/sau să presteze serviciile aferente acestora, precum și pentru a avea dreptul de a se înscrie în Registrul unic, un operator economic trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii.

Eliberarea autorizației de către ministerul de resort se va face la cererea operatorului economic, cu condiția ca acesta din urmă să fie înregistrat ca persoană juridică română, actul său constitutiv să cuprindă cel puțin o activitate aferentă industriei de apărare, să dețină una sau mai multe capacități și să desfășoare una sau mai multe activități specifice conform prevederilor Legii nr. 232/2016.

De asemenea, operatorul economic trebuie să obțină și un aviz prealabil din partea instituțiilor din domeniul securității naționale, iar asociații/acționarii care dețin cel puțin 10% din părțile sociale/acțiuni, precum și administratorii operatorului economic trebuie să nu fi fost condamnați definitiv pentru infracțiuni împotriva persoanei, infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri sau evaziune fiscală.

Conservarea și securizarea capacităților de producție și/sau a serviciilor pentru apărare se va face în baza unui inventar și a planurilor de conservare pe care operatorii economici trebuie să le transmită ministerului de resort până la data de 30 aprilie a fiecărui an, astfel încât sumele necesare să poată fi incluse de minister în proiectul de buget propriu.

Astfel, pe baza planurilor de conservare aprobate, ministerul de resort poate încheia cu operatorii economici contracte de finanțare, iar decontarea cheltuielilor materiale se va face pe bază de documente justificative.

De asemenea, din comunicatul Executivului reiese faptul că mentenanța armamentului și a tehnicii militare va fi asigurată de către operatorii economici care îndeplinesc cerințele emise de instituțiile din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) și care vor fi desemnați drept centre de mentenanță pe categorii de tehnică, în condițiile legii.

Normele metodologice aprobate în ședința de miercuri prevăd că desemnarea acestor operatori se va face de către ministerul de resort, cu avizul instituțiilor din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA), care propune spre aprobare Guvernului un memorandum cuprinzând operatorii economici înscriși în registru și care sunt desemnați drept centre de mentenanță.

Sursa informației

Se înființează Registrul unic al operatorilor economici, al capacităților de producție și servicii în domeniul apărării naționale was last modified: august 25th, 2017 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter