Stanca Ioana Gidro: Stâlpul oricărei democrații este avocatul. Avocatul adevărat, profesionist

10 mai 2017
1 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 51 vot, medie: 1,00 din 5 (1 votes, average: 1,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 443

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea:Cluj, 3-4 martie 2017, conferință INPPA a centrului zonal Cluj, Baroul Cluj, Facultatea de Drept. Suntem împreună cu d-na Stanca Gidro, director al centrului INPPA. Felicitări, d-na Gidro, pentru această organizare – patru sute și ceva de oameni, spre cinci sute.

Stanca Ioana Gidro: Mulțumim. Organizarea, după cum ați spus, este comună, deci nu este meritul nostru în principal, ci toate trei instituțiile au contribuit, deopotrivă, la această organizare.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Nicolae Cîrstea:Codurile penale ridică, iată, multe probleme practicienilor, avocaților – cred că și dumneavoastră ați fost surprinși de acest interes acordat codurilor penale de către participanții la conferință.

Stanca Ioana Gidro: Da, poate că nu ne așteptam chiar la o așa participare mare – peste patru sute de oameni –, dar se pare că este justificată, având în vedere ce s-a petrecut în ultima vreme în lumea juridică și politică.

Nicolae Cîrstea:Au fost codurile penale în prim-planul mass-mediei nu numai locale, dar mai ales naționale, în ultimii ani, iarăși decizii de neconstituționalitate destul de multe. Cum se reflectă aceste lucruri, această mediatizare în viața avocaților – și în viața avocaților din Cluj?

Stanca Ioana Gidro: Bănuiesc că vă dați seama că este foarte dificil să faci față unei avalanșe de probleme, din punctul de vedere al avocaților, pe care clienții ți le pun în față. Pentru că mass-media percepe într-un fel problema – din păcate, de obicei denaturat –, oamenii verifică pe diverse posturi de televiziune, este foarte greu să te poți impune și să le explici oamenilor că situația, din punct de vedere profesional, este cu totul alta, cu atât mai mult cu cât vedeți că pe o singură problemă, foarte mică, pot să apară 5-6 idei ale unor super-profesioniști, așa cum sunt cei prezenți astăzi aici.

Nicolae Cîrstea:Peste câteva săptămâni, la București se desfășoară congresul avocaților – anul acesta un congres tematic. Cu ce gânduri mergeți la București în 24 martie la congresul avocaților? Care sunt doleanțele colegilor din Cluj?

Stanca Ioana Gidro: Dorințele sunt multe. Tema fiind legată strict de modul în care noi putem profesa, de modul în care clienții noștri au acces la justiție, de modul în care noi avem – ca reprezentanți ai lor – acces la justiție, și problemele ridicate vor fi foarte multe, începând de la probleme care par foarte mărunte, de la intrarea în tribunal la modul în care sunt organizate sălile, unde sunt sălile, cum te așteaptă sau nu te așteaptă un judecător și mergând până la probleme mult mai grave. Nu asta va fi problema, că nu vom avea ce discuta, ci în ce măsură vom putea să găsim o rezolvare și să reușim să găsim o rezonanță față de cei care pot să ne rezolve aceste probleme.

Nicolae Cîrstea:Sunteți un nume respectat al avocaturii românești, nu numai la nivel local, aici în Cluj, dar și la nivel național. Ce-i lipsește avocaturii românești? Cu ce ar trebui să se îmbunătățească viața avocaților pentru a fi acolo unde trebuie din punctul dumneavoastră de vedere?

Stanca Ioana Gidro: M-ați surprins puțin. Cred că o problemă foarte importantă ar fi modul în care suntem percepuți de societate, mod care a mers – să spun așa – tot în jos. Pentru că la acest declin nu am contribuit numai noi, avocații, care poate n-am fost suficient de atenți cu popularizarea profesiei noastre, dar se pare că au fost și alți factori, externi, care au dorit, poate, să marginalizeze această profesie, fără să-și dea seama că, practic, stâlpul oricărei democrații este avocatul. Avocatul adevărat, profesionist.

Nicolae Cîrstea:Aveți o carieră, pe de altă parte, în această profesie. Care este frumusețea avocaturii?
Stanca Ioana Gidro: De ce am ales-o? Am ales-o pentru că, din toate profesiile juridice, cred că este cea care te provoacă cel mai mult, cea în care vine omul și-ți spune problema lui – deci îți dă o materie brută din care tu trebuie să creezi ceva, să construiești. Judecătorul primește, cumva, pe tavă ceea ce am făcut noi – bine sau rău. Este mai ușor să spui asta nu e bine sau e bine, decât să creezi ceva din aproape nimic, să construiești.

Nicolae Cîrstea:Vă mulțumesc pentru disponibilitatea dumneavoastră de a sta de vorbă. Vă doresc succes nu numai la congresul avocaților, ci și la alte acțiuni ale centrului INPPA Cluj.

Stanca Ioana Gidro: Mulțumesc.

Stanca Ioana Gidro: Stâlpul oricărei democrații este avocatul. Avocatul adevărat, profesionist was last modified: mai 9th, 2017 by Gidro Stanca Ioana

Recomandări

Despre autor:

Gidro Stanca Ioana

Gidro Stanca Ioana

Este avocat, președintele Comisiei Barourilor de Est și directorul Centrului Teritorial Cluj al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter