Stanca Ioana Gidro: Suntem una dintre cele mai dependente profesii

7 Iun 2017
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 433

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Craiova, conferință despre independența avocaților – d-na avocat Stanca Gidro, o temă extrem de interesantă, dar și actuală în profesia de avocat.

Stanca Ioana Gidro: Da, este o temă permanentă, aș putea să spun – independența avocatului – și în speech-ul meu de început chiar am spus că am făcut o retrospectivă când am aflat tema și m-am gândit dacă în cei 40 de ani de profesie am reușit sau nu să fiu independentă și cât de independenți suntem noi, de fapt.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Concluzia mea a fost că, practic, suntem una din cele mai dependente profesii, pentru că depindem și de politic, și de economic, și de toanele pe care le au magistrații, toanele colegilor, toanele clienților, ale familiei noastre – pentru că nu poți trăi în afara familiei – și, practic, singurul aspect unde efectiv suntem independenți este modul în care gândim; care în mod obligatoriu trebuie să se încadreze în dispozițiile legii și ale valorii profesiei.

Nicolae Cîrstea: Audiind prelegerile invitaților la cuvânt la această conferință mi-am dat seama că, totuși, România nu stă chiar atât de rău din punctul de vedere al independenței. Au fost reprezentanți din câteva țări care au pus punctul pe i din acest punct de vedere – autoritățile și tot ce se întâmplă acolo grevează foarte puternic asupra independenței avocaților.

Stanca Ioana Gidro: Sigur că asta am observat cu toții. Dar aș vrea să spun că aici au fost prezenți în special colegi din țările din Est. Făcând parte și participând la activitatea Federației Barourilor Europene, unde sunt barouri din toată Europa, am constatat în mod cert că aceste probleme nu sunt numai ale noastre, ale celor din Est, ci sunt problemele tuturor avocaților din Europa. Deci peste tot este aceeași problemă, a modului în care profesia este văzută, a modului în care se comportă autoritățile cu noi, a faptului că se încearcă, poate sub masca luptei contra terorismului, o îngrădire a acestei independențe a avocatului.

Nicolae Cîrstea: Recent au fost puse pe tapet câteva modificări legislative privind profesia de avocat. Sunt unele dintre ele care vin și în sprijinul păstrării independenței colegilor avocați? Bineînțeles. Bănuiesc că toată lumea știe problemele pe care le-am avut generate de unele texte care vizau tocmai această independență a avocatului, de poziția pe care fostul Ministru al Justiției, d-na Prună, a avut-o vizavi de textul pe care noi am reușit, într-un final, să-l introducem, și care nu face decât să vizeze această independență a avocatului și păstrarea raporturilor pe care trebuie să le ai cu clientul vizavi de confidențialitate, care este unul dintre pilonii relației dintre avocat și client.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, d-na Gidro. Sunteți unul dintre avocații reprezentativi în această lume a avocaturii și a justiției mai largi și suntem convinși că inclusiv cuvântul dumneavoastră va fi unul ascultat, inclusiv în ceea ce privește independența colegilor avocați.

Stanca Ioana Gidro: Mulțumesc.

Stanca Ioana Gidro: Suntem una dintre cele mai dependente profesii was last modified: iunie 6th, 2017 by Gidro Stanca Ioana

Recomandări

Despre autor:

Gidro Stanca Ioana

Gidro Stanca Ioana

Este avocat, președintele Comisiei Barourilor de Est și directorul Centrului Teritorial Cluj al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter