[UPDATE: Sorin Grindeanu: Pragul pentru abuzul în serviciu nu se va face prin OUG] Tudorel Toader: Infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită

9 iun. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 340

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 9 iunie 2017: Pragul pentru abuzul în serviciu nu se va face prin OUG

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanță de urgență, precizând că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului și va fi trimis în Parlament informează Digi24.

Grindeanu a declarat că „Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiției și care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituțiile – fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT – și s-a ajuns la acea formă. Ce contine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curții Constituționale în Codul penal și Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curții Constituționale în urmă cu câteva zile. Poziția mea și a Ministrului justiției a fost aceasta și e aceasta. Trebuie să așteptăm motivarea CCR. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului și care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile” potrivit HotNews.Ministrul Justiției a anunțat că în urma deciziei de marți, 6 iunie, a Curții Constituționale a României (CCR) referioare la abuzul în serviciu, această infracțiune urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocând faptul că deciziile CCR sunt obligatorii și au valoare numai pentru viitor informează News.ro.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Tudorel Toader a declarat că „Avem în acel proiect de lege și propunerea de modificare a abuzului în serviciu, actualul 297 din Codul Penal, și nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte legea fundamentală. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag. Îi lași judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecință păgubitoare, este infracțiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ține seama de personalitatea, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunțe la urmărirea penală” scrie Digi24.

Ministrul susține că „Abuzul în serviciu are două urmări alternative, când fapta produce o pagubă, pe de o parte, sau când fapta produce o vătămare intereselor legale, pe de altă parte. În ipoteza examinată de Curte s-a avut în vedere producerea unei pagube. Vătămare este altceva, o urmare alternativă, nu are legătură cu decizia” potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.

 

[UPDATE: Sorin Grindeanu: Pragul pentru abuzul în serviciu nu se va face prin OUG] Tudorel Toader: Infracțiunea de abuz în serviciu va fi redefinită was last modified: iunie 9th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter