[UPDATE: Ministerul Justiției. Precizări legate de sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul domului Augustin Lazăr, Procurorul General al României] Tudorel Toader: Nu cred că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă şi ce să nu facă

17 Aug 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 319

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 17 mai 2017: Precizări legate de sesizarea Inspecției Judiciare în cazul domului Augustin LAZĂR, Procurorul General al României

Ministerul Justiției  a emis un comunicat prin care informează:

„Ca urmare a adresei nr. 4C-30/92 din 11 august 2017 a Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial, înregistrată la Ministerul Justiției cu nr 70082/11.08.2017, Biroul de presă al Ministerului Justiției face următoarele precizări:

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

În data de 16 august, Ministerul Justiției a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la refuzul domnului Augustin Lazăr, Procurorul General al României de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și declarațiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activității Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară;
Sesizarea este întemeiată pe faptul că, acest refuz al domnului Augustin LAZĂR, în exercitarea funcției de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, prevederile Constituției României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) și art. 131 alin (1) așa cum au fost interpretate în jurisprudența Curții Constituționale;
Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justiției este titularul acțiunii disciplinare, iar Inspecția Judiciară are competența de a realiza verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuțiunilor de serviciu de către Procurorul General al României”.

Potrivit unei alte surse, Procurorul General Augustin Lazar informează că în cadrul discuției telefonice pe care a avut-o miercuri cu ministrul justiției Tudorel Toader i-a comunicat acestuia că, în ceea ce privește solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă pe tema alegerilor electorale din 2009, „nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară”.

Digi24 informează că Tudorel Toader a luat apărarea, joi dimineața, demersului comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009, care a solicitat Parchetului General dosarul – închis – asupra scrutinului prezidențial din 2009, și a explicat că de ce a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul procurorului general Augustin Lazăr, care a refuzat să dea curs solicitării parlamentarilor și s-a adresat CSM.

Ministrul Justiției a subliniat că nu vrea să intre nici în polemici publice, nici personale cu procurorul general, dar a apreciat că o comisie parlamentară, care a fost votată de Parlament, nu poate fi împiedicată să afle „acele stări, circumstanțe” care o interesează dintr-un dosar penal. El a menționat că există țări, „democrații consolidate”, în care însuși președintele statului poate fi convocat în fața unor comisii parlamentare, scrie Digi24.


Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineață că are convingerea că procurorul general, Augustin Lazăr, își cunoaște atribuțiile și în consecință nu crede că era cazul să întrebe CSM despre ce să facă și ce să nu facă. Declarația ministrului se referă la dosarul alegerilor din 2009, în care procurorul general, chemat în fața comisiei parlamentare formate pentru a investiga aceste alegeri, a refuzat să se prezinte, spunând că așteaptă un răspuns în acest sens de la CSM, potrivit informațiilor furnizate de Digi24.

Sursa informației

 

[UPDATE: Ministerul Justiției. Precizări legate de sesizarea Inspecției Judiciare în cazul domului Augustin Lazăr, Procurorul General al României] Tudorel Toader: Nu cred că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă și ce să nu facă was last modified: august 17th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter