UNBR: examenele de admitere în profesie, asistenţă judiciară, Statutul profesiei de avocat şi Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor (modificări), legea insolvenţei persoanelor fizice

25 iun. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 831

Despre

  • Hotărâri adoptate de UNBR în luna iunie

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatelor de presă publicate pe site-ul UNBR, în luna iunie a.c. au fost adoptate mai multe hotărâri în domenii de interes, precum examenul de admitere în profesia de avocat, asistența judiciară, Statutul Casei de Asigurări a Avocaților și legea insolvenței persoanelor fizice.

 

Examenul de admitere în profesia de avocat (pentru avocații stagiari și pentru cei care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice)

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

La Congresul din 5 iunie 2015, au fost adoptate mai multe hotărâri privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat. Vă redăm, mai jos, lista privind respectivele acte normative:

• Hotărârea UNBR nr. 1115/2015 privind completarea Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire  în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Potrivit respectivei hotărâri, Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire  în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA se completează prin introducerea art. 20 alin. (71), potrivit căruia, candidatul eliminat din examen pentru motiv de fraudă nu se va putea înscrie în următorii 5 ani în vederea susținerii unui nou examen de primire în profesia de avocat.

De asemenea, Hotărârea UNBR nr. 1115/2015 a aprobat tematica și bibliografia de examen.

👍Vezi și: Admitere Barou 2015: tematica și bibliografia pentru examenul de primire în profesia de avocat (pentru avocații stagiari)
 

👍Vezi și: Admitere Barou 2015: tematica și bibliografia pentru examenul de primire în profesia de avocat (pentru cei care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice)
 

• Hotărârea UNBR nr. 1116/2015 privind organizarea examenului de primire în profesie – sesiunea septembrie 2015

Potrivit prevederilor respectivei hotărâri, examenul va fi susținut la data de 14 septembrie 2015, de către toți candidații, dată care a fost anunțată prin publicarea Hotărârii UNBR nr. 1033/2015 din data de 13 decembrie 2014.

De asemenea, Hotărârea conține prevederi cu privire la arondarea candidaților pentru susținerea examenului, perioada de depunere a dosarelor de înscriere, taxa de examen etc.

👍Vezi și: Admitere Barou 2015: detalii privind desfășurarea examenului
 
• Hotărârea UNBR nr. 1117/2015 pentru republicarea în formă consolidată a Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice

În Regulamentul-cadru se regăsesc dispoziții cu privire la examenul de primire în profesia de avocat și de admitere în cadrul INPPA (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și la examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice în vederea dobândirii titlului profesional de avocat definitiv și, mai exact, cu privire la modalitatea de examinare, înscrierea la examen, comisiile de examen, desfășurarea examenului, procesarea electronică, contestații și rezultatele finale.

 

Asistență judiciară

În data de 6 iunie 2015, în cadrul Congresului Avocaților a fost semnat Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, de către ministrul justiției, Robert Cazanciuc și președintele UNBR, Gheorghe Florea.

👍Vezi și: Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților
 

Statutul profesiei de avocat și Statutul Casei de Asigurări a Avocaților

De asemenea, în cadrul aceluiași Congres au fost adoptate mai multe hotărâri și rezoluții, printre care și Hotărârea UNBR nr. 11/2015 pentru validarea modificărilor și completărilor aduse Statutului profesiei de avocat și Statutului Casei de Asigurări a Avocaților prin delegare de către Consiliul UNBR.

👍Vezi și: Completarea Statutului profesiei de avocat (Hotărârea nr. 12 adoptată de Congresul Avocaților 2015)
 

Legea insolvenței persoanelor fizice

Pe site-ul INPPA au fost publicate adresele nr. M519/22.06.2015 – Către Toate Barourile și nr. M520/22.06.2015 – Către Centrele teritoriale ale INPPA – în vederea realizării demersurilor pentru intrarea în vigoare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Adresele au fost formulate în urma promulgării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice la data de 18 iunie 2015, act normativ care va intra în vigoare în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, conform art. 93 din Lege.

👍Vezi și: Adresa INPPA privind măsurile de aplicare a Legii insolvenței persoanei fizice. Desemnarea administratorului și lichidatorului în cadrul procedurii
 

Consultați sursa informațiilor, site-ul UNBR (www.unbr.ro).

UNBR: examenele de admitere în profesie, asistență judiciară, Statutul profesiei de avocat și Statutul Casei de Asigurări a Avocaților (modificări), legea insolvenței persoanelor fizice was last modified: iunie 25th, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter