UNJR și AMR declamă, din nou, implicarea serviciilor secrete în actul de justiție

13 ian. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 942

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Raportul organizației Henry Jackson Society, cu titlul „Luptând cu corupția prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: România’s Assault on the Rule of Law), readuce în discuție problema cronică a democrației din România constând în implicarea, în maniere neclarificate încă, a serviciilor secrete în justiție, se arată în comunicatul de presă publicat de UNJR.

Încă din 2015 asociațiile profesionale ale magistraților au punctat probleme grave privind implicarea serviciilor secrete în actul de justiție, care însă nu au fost rezolvate nici până azi.

De exemplu, instituțiile statului (CSM, CSAT, SRI, Parlament, Președinție) nu au clarificat ce înseamnă faptul că instanțele judecătorești au devenit „câmp tactic” pentru SRI și în baza cărei legi și în ce scop SRI monitorizează magistrații și creează patern-uri de comportament.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

De asemenea, nu s-a clarificat modul în care a fost verificată existența ori nu a ofițerilor acoperiți în rândul magistraților, ce ordine secrete au fost date de CSAT prin care s-au extins competențele SRI în actul de justiție, dacă și în ce temei se fac verificări de către SRI pentru pozițiile din vârful sistemului judiciar.

Au rămas de asemenea nelămurite problemele legate de temeiul legal, competență și modul de operare a echipelor mixte formate din procurori și ofițeri ai serviciilor de informații, a căror existență a fost confirmată de către CSAT, dar nu este prevăzută nicăieri în lege.

Toate aceste aspecte nelămurite ale amestecului serviciilor secrete în justiție subminează statul de drept și încrederea în justiție, motiv pentru care este imperativă clarificarea lor.

Acest raport, împreună cu toate discuțiile și informațiile ce apar tot mai acut în spațiul public, trebuie să fie un motiv în plus pentru ca instituțiile statului să lămurească exact toate aspectele privind relația dintre serviciile secrete și justiție, și să ia măsuri în cazul în care legea a fost încălcată”, a spus Dana Gîrbovan, președinte UNJR.

Subliniem faptul că, în măsura în care afirmațiile din spațiul public, privind o implicare a magistraților în relații profesionale neprincipiale cu reprezentanții ai serviciilor secrete, sunt probate, într-o procedură judiciară finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă, acestea au efect, în egală măsură, nu numai împotriva oamenilor politici, respectiv împotriva celorlalte puteri, ci și împotriva magistraților, precum și împotriva cetățenilor acestei țări care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusă sub semnul întrebării legitimitatea statului de drept”, a declarat Andreea Ciucă, președinte interimar AMR.

UNJR și AMR vor continua și în 2017 demersurile începute pentru a clarifica într-un mod transparent toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiție, așa cum s-a solicitat și prin „Memorandumul privind justiția“.

Raportul integral „Fighting Corruption with Con Tricks: România’s Assault on the Rule of Law”

Sursa informației

👍Vezi și: UNJR ridică problema ofițerilor acoperiți din justiție

UNJR și AMR declamă, din nou, implicarea serviciilor secrete în actul de justiție was last modified: ianuarie 13th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter