Voicu Pușcașu, Cristinel Ghigheci: Proceduri penale. Volumul I. Uniunea Juriștilor: Revista Dreptul nr 10/2017. Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

30 oct. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 144

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti
🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Voicu Pușcașu, Cristinel Ghigheci: Proceduri penale. Volumul I

Voicu Pușcașu, Cristinel Ghigheci: Proceduri penale. Volumul I

Voicu Pușcașu, Cristinel Ghigheci: Proceduri penale. Volumul I

Descriere
Lucrarea conține o sinteză teoretică și practică a materiei procedurii penale, partea specială, respectiv a procedurilor de urmărire penală, a procedurilor de competență judecătorului de drepturi și libertăți și a procedurilor de competență judecătorului de cameră preliminară, constituind o dezvoltare substanțială a primei ediții – „Noile proceduri penale” –, față de care aduce nu doar multiple proceduri noi (urmărirea penală, confirmarea redeschiderii urmăririi penale, confirmarea renunțării la urmărirea penală etc.), ci și o actualizare și dezvoltare a problematicii celorlalte.

Cuprinsul lucrării
-sinteze de teorie și practică judiciară;
-jurisprudență reprezentativă a Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele privind România;
-decizii ale Curții Constituționale;
-decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea unor recursuri în interesul legii și pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dar și decizii anterioare și încă actuale, de interpretare obligatorie a normelor de procedură penală, pronunțate de către Tribunalul Suprem sau Curtea Supremă de Justiție;
-decizii de speță ale instanțelor naționale, îndeosebi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sau ale fostei Curți Supreme de Justiție ori ale Tribunalului Suprem (pentru perioada 1969-1989), care au rămas actuale;
-soluții propuse problemelor actuale de aplicare a dispozițiilor procedurale cu ocazia întâlnirilor de practică neunitară desfășurate în cadrul curților de apel sau a întâlnirilor periodice ale reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii cu președinții secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel;-modele de minute de hotărâri penale.

Back to Law School (sem. II) by UJmag.ro

Puncte forte
Față de prima ediție, aceasta apare că o veritabilă lucrare nouă. În acest prim volum își fac apariția procedura urmăririi penale, procedurile contencioase în materia măsurilor asiguratorii, dar și procedurile privind confirmarea renunțării la urmărirea penală, confirmarea redeschiderii urmăririi penale sau procedura confiscării speciale și a desființării inscrisurilor false, în cazul soluției de netrimitere în judecată. De asemenea, lucrarea cuprinde și jurisprudență reprezentativă a Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele privind România.
Mai important însă, lucrarea insistă pe problemele de practică judiciară actuale în aplicarea dispozițiilor procedurale, oferind soluții argumentate, cu referire și la cele propuse cu ocazia întâlnirilor de practică neunitara desfășurate în cadrul curților de apel sau a întâlnirilor periodice ale reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii cu președinții secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel.
Lucrarea a fost actualizată față de ultimele modificări survenite atât că efect al deciziilor Curții Constituționale, cât și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și prin intervenția, mai mult sau mai puțin inspirată, a legiuitorului.

Public țintă
Lucrarea se adresează:
-practicienilor, prin jurisprudența bogată, dar și prin numeroasele probleme de aplicare practică a normelor de procedură penală actuale;
-studenților facultăților de drept, în vederea pregătirii seminarelor și a examenelor pentru promovarea disciplinei Drept procesual penal. Partea specială, dar și în vederea pregătirii examenului de licență;
-candidaților la examenul organizat pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii sau pentru admiterea directă în magistratură;
-candidaților la admiterea în profesia de avocat.

Despre autori
• Voicu Pușcașu este judecător în cadrul Judecătoriei Deva și lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.
• Cristinel Ghigheci este judecător în cadrul Curții de Apel Brașov și lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității Transilvania din Brașov.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Uniunea Juriștilor: Revista Dreptul nr 10/2017

Uniunea Juriștilor: Revista Dreptul nr 10/2017

Uniunea Juriștilor: Revista Dreptul nr 10/2017

Uniunea Juriștilor din România editează revista “DREPTUL”, publicație lunară de doctrină și practică judiciară.

Cu o apariție neîntreruptă de peste 130 de ani, revista “DREPTUL” este în prezent cea mai prestigioasă publicație de drept românească.

În cele peste 160 de pagini ale fiecărei apariții sunt supuse analizei și dezbaterii probleme majore din principalele ramuri ale dreptului, sunt aduse în atenție și comentate noi acte normative.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

„Prin Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice, este instituită o procedură colectivă pentru redresarea situației financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credință, precum și acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia și descărcarea de datorii. A fost introdus în legislația românească un cadru care să permită protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună-credință, care au achitat o parte a creditului datorat, de creșterea necontrolată a ratelor și de situațiile în care plata acestor rate devine imposibilă. Normele metodologice se aplică debitorilor persoane fizice, așa cum sunt stabiliți la art. 4 din Lege, precum și celorlalte persoane care în baza Legii își dau concursul pentru îndeplinirea procedurilor prevăzute de aceasta. Normele nu se aplică debitorilor persoane fizice ale căror obligații rezultă din desfășurarea unor activități specifice profesioniștilor, astfel cum sunt definiți la art. 3 alin. (2) din Codul civil, ori a unei activități economice a cărei desfășurare este organizată și reglementată prin legi speciale, ori ale căror obligații rezultă din exercitarea unei profesii liberale reglementate sau ca urmare a exploatării oricărei alte forme de întreprindere, în sensul art. 3 din Codul civil” (Notă de fundamentare a H.G. privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice, publicata pe site-ul oficial www.anpc.gov.ro).

Având în vedere cele de mai sus, precum și faptul că legea este preconizat a intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, considerăm util să reunim în culegerea Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare cele 3 acte principale dedicate insolvenței persoanelor fizice (L. nr. 151/2015, Normele de aplicare a L. nr. 151/2015 și H.G. nr. 11/2016, inclusă în lucrare sub art. 92 L. nr. 151/2015) în vederea cunoașterii din timp, de către cei interesați, a legislației respective.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Voicu Pușcașu, Cristinel Ghigheci: Proceduri penale. Volumul I. Uniunea Juriștilor: Revista Dreptul nr 10/2017. Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare was last modified: octombrie 30th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter